Българите предпочитат чат приложения без пробиви в сигурността

28 Ян 2020 15:00

По повод Международния ден за защита на личните данни, 28 януари и продължаващата дискусия за нуждата от по-добрата им протекция, водещата комуникационна платформа в Централна и Източна Европа Rakuten Viber организира допитване сред 4 милиона човека в 9 държави от региона за нагласите им по отношение на дигиталната сигурност. Чрез анкета, споделена във Viber общностите в България, Унгария, Гърция, Словакия, Чехия, Хърватска, Сърбия, Словения и Полша, приложението обобщи информация какво вълнува най-много потребителите, докато са в дигиталното пространство.

Анкетите генерираха огромен интерес, привличайки хиляди потребители в общностите да участват и дадат своя глас. Четири основни въпроса привлякоха вниманието на над 170 хиляди човека в региона.

На въпрос за личната дигитална сигурност, 74% от запитаните българи сочат, че тя е от водещо значение за тях. За сравнение, 34 хиляди потребители или 82% от всички участници в региона, отговарят позитивно, че дигиталната сигурност е водещ приоритет за тях. Държавите с най-високи резултати по този показател са Полша, Словения, Гърция, Хърватска, Сърбия и България, докато Чехия и Словакия демонстрират по-ниски проценти на заинтересованост по темата.

Вторият въпрос цели да идентифицира дали потребителите се чувстват удовлетворени от нивата на сигурност онлайн. Идентични са процентите на тези, които смятат за нужно да бъдат приети нови регламенти за защита на личните данни (47%) и тези, които възприемат сегашните регламенти като работещи (41%), докато 12% вярват, че интернет ще се саморегулира в близко бъдеще. По-голяма част от българите, взели участие в анкетата, се чувстват защитени в интернет пространството.

Липсата на пробиви в сигурността и изтичане на информация са най-важни за българите при избора на приложение за разговори, сочат данните от проучването. Докато в Хърватска криптирането от край до край е с приоритет, в България, Словакия и Гърция, липсата на пробив в сигурността в приложението за разговори е със сериозно предимство. Потребителите в Чехия, Полша и Словения са тези, които предпочитат възможно най-малко данни да бъдат събирани, докато едва 24 % от българите намират това за важно.

Последният въпрос в анкетата разкрива до колко защитени се чувстват потребителите във Viber, като над 90% от запитаните посочват, че се чувстват относително или напълно сигурни в приложението.

“Нашата цел, като един от лидерите в областта на технологиите, е да създадем сигурна алтернатива за модерна комуникация, която подчертава надеждността и уважението към личното пространство на нашите потребители. Ето защо дискусията за поверителност и сигурност в дигиталното пространство и по-специално в чат приложенията е много важна за нас. За да постигнем целта си, обединяваме сили с нашите потребители, провокирайки истински диалог с тях. Това е най-органичният и естествен начин да отговорим на техните нужди и очаквания, за да насочим усилията си в правилната посока.“, сподели Атанас Райков, старши директор бизнес развитие във Viber за Източна Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Main Menu