Проф. Кантарджиев доволен от мерките срещу коронавируса

05 Фев 2020 09:43

Министерството на здравеопазването за първи път брилянтно взима организационни мерки. Така директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира пред БНТ мерките за неразпространение на коронавируса у нас.

Те остават засилени, въпреки че вчера стана ясно, че пробите за болестта на семейството в хасковската болница и на мъжа, който пристигна на Летище Варна, са отрицателни.

По думи на Кантарджиев младите не боледуват тежко, но пък разпространяват, а по-възрастните хора боледуват тежко.

Той посочи, че от здравното министерство са пуснали инструкции какво трябва да правят болниците и препоръча да се следи сайтът на ведомството, където са качени последните инструкции на СЗО.

 

Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените, обясни проф. Кантарджиев.

По негови думи 90% от хората се разболяват от коронавруса при контакт. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява, поясни той.

Д-р Кантаржиев подчерта, че все още не е ясен начинът на разпространение и колко трябва да е близък контактът. Той обаче посочи, че коронавирусът е много податлив на дезинфектанти и умира бързо от спирт.

По отношение на грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че има ръст на случаите на заболелите. Той прогнозира, че пикът ще бъде тази седмица.

Освен това той посочи, че досега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст, докато през последната седмица са боледували тези от възрастовата група от 0 до 5 години. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст, заключи проф. Кантарджиев.