От какво зависи дали ще изкараме грипа по-тежко

10 Фев 2020 20:07

 

Колко тежко ще ни повали грипът зависи от различни фактори, например от състоянието на имунната ни система в момента, но това не е единственото обяснение защо някои хора прекарват заболяването по-леко от други.

Ново проучване хвърля светлина по този въпрос. Според изследователите, които са го провели, от голямо значение е с кой тип грипен вирус сме се срещнали за първи път в живота си.

Основни виновници за епидемиите са грипните вируси от подтип H1N1 и H3N2. Те се разполагат на два различни клона в еволюционното дърво на грипните вируси, което намалява сходството помежду им.

H1N1 засяга по-често младите хора и смъртността от него е по-ниска, докато H3N2 е по-опасен и засяга предимно по-възрастните. Всяка година епидемиите се причиняват основно от представители на една от тези две подгрупи, като понякога върлуват и двете, но едната е по-застъпена.

Въпреки че не се изгражда траен имунитет срещу грипа, все пак тялото ни успява да си изработи поне частична защита срещу вирусите, спадащи към тази подгрупа, чийто представител сме срещнали за първи път в живота си. Това означава, че ако първата ни среща е била с грипен вирус от подгрупата H1N1, то до края на живота си ще прекарваме заболяванията, причинени от друг представител на същата подгрупа, по-леко.

Това познание може да помогне на учените да разработят по-универсална противогрипна ваксина, както и да предоставят по-ограничените бройки от някои ваксини срещу грип на тези, които се очаква, че са по-застрашени.

Например, според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, през 1990 г. епидемията е била причинена от подгрупата H3N2, т.е. е вероятно децата, родени през този грипен сезон, да се окажат в по-голяма безопасност в друг етап от живота си, когато епидемията пак е причинена от същата подгрупа вируси. А по-голяма нужда от ваксина в този случай биха имали хората, чийто първи грипен сезон е бил доминиран от H1N1. /lifestyle.bg

Main Menu