МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени

27 Фев 2020 09:40

Това е най-мащабната реформа в пътния сектор от 20 години насам. Това цели генериране на повече приходи за пътищата. До момента тази тежест беше поета от леките автомобили, а сега вече тя ще бъдат поета и от тежкотоварните автомобили.

По думите й тази реформа освен икономически ползи, ще изведе и сивия сектор с по-добър контрол, като системата ще има връзка с МВР и митници.

Регионалният министър потвърди за пореден път, че тол системата е в техническа готовност за търговска експлоатация от 1 март.

Аврамова поясни, че до сега са изпълнени всички искания на превозвачите, като са направени отстъпки по отношение на обхвата на тол системата и намаляването на тарифите.

 

Стартираме с най-ниските тарифи в Европа за тежкотоварните автомобилите, както и с най-малкия обхват, подчерта министърът.

Тя обясни, че според бранша ще бъдат постигнати приходи от 450 млн. лв. с тези тарифи и с този обхват на системата. Според нея обаче тази цел няма да бъде постигната и затова ще наблюдават развитието на тол системата и ако се наложи от 1 юни ще бъдат направени промени.

Петя Аврамова е категорична, че трябва да има надпартиен консенсус за тол системата.

Има икономически и политически интереси, от всяко искане на превозвачите опозицията се опитват да извлече политически дивиденти, изтъкна регионалният министър.

 

Тя призова превозвачите да пътуват с маршрутни карти до 27 март, докогато премиерът даде срок на превозвачите да се оправят с доставчиците на услуги.

По отношение на премахването на винетките за някои райони, министър Аврамова припомни, че винетната система е въведена от 2005 г. и оттогава работи с обхвата, с който е в момента, добавяни са единствено нови отсечки.

Новият начин на контрол, които сме въвели притесни хората, които са карали без винетки, добави регионалния министър.

Main Menu