Младен Маринов: Затварянето на аптеки е вид спекула

17 Мар 2020 12:48

Аптеки у нас затварят временно и отказват да работят с граждани, като обясняват това с проверките на МВР и прокуратурата. Това според мен е вид спекула в тази ситуация, защото проверките не би следвало и не пречат на нормалното функциониране на аптеките. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов пред БНР.

"Имаше единични случаи на аптеки, които слагаха бележки, че заради проверките са ангажирани и няма да работят", каза той.

Маринов допълни, че е провел конферентен разговор с вътрешните министри на държавите от ЕС за блокираните товарни камиони по границите.

"Основният проблем, който касае абсолютно всички, е това, че има блокиране на доставките, на движението на товарния транспорт и на организирания пътнически транспорт. Ако при организирания пътнически транспорт тенденцията е да приключи, защото е важно да няма движение на хора, товарният няма как да приключи, защото ще спрат икономиките и доставките за борба със заразата", каза министърът.

Министърът на правосъдието пък е преустановил временно всички процедури по приемането и регистрирането на документи, както и провеждането на интервюта за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство, съобщават от правосъдното министерство.

Заповедта е подписана на 16 март, а мярката ще действа до 13 април, когато изтича първоначалният обявен срок на извънредното положение, въведено в цялата страна заради разпространението на коронавируса. До тогава в гишетата в приемните помещения на дирекция "Българско гражданство" документи няма да се приемат.

Лицата, които имат направена електронна резервация за подаване на документи и провеждане на интервю през периода 17.03.2020г. - 13.04.2020г., могат да направят нова електронна резервация след изтичане на съответната дата, съобразно графика в автоматизираната информационна система на дирекция "Българско гражданство" или да подават документи за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство чрез дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.

 

Преустановява се и издаването на удостоверения в изпълнение на указ на Вицепрезидента на Република България за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство.

Приемането и регистрирането на допълнителни документи към вече образувани преписки и приемането и регистрирането на други писмени документи продължава да се извършва на гишетата на дирекция "Българско гражданство" при режим на достъп и обслужване на по един гражданин в приемните помещения.

Преустановяват се заседанията на Съвета по гражданството при Министерството на правосъдието до края на обявеното извънредно положение.

Припомняме, че 67 са вече заразените с коронавирус у нас.

Main Menu