Мутафчийски: Обсъдили сме бъдещо ограничаване на излизането на възрастови групи

19 Мар 2020 09:08

Обсъдили сме като вариант ограничаване на излизането на възрастови групи, които са най-уязвими на заболяването. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА в 8.00 часа, предаде Агенция „Фокус“.

„Няма държава в Европа, която да не е засегната от коронавируса. Обсъждано е като вариант ограничаване на излизането на възрастови групи, които са най-уязвими на заболяването. Това е обсъдено за в бъдеще и с уточняване, че в момента се изработват механизми за логистичното организиране на такъв процес, защото домашните патронажи и социалните служби едва ли могат да смогнат с обслужването на тези хора. Трябва да се изработят и сигурни механизми за доставка на лекарства и на всички, което е необходимо. Това в по-малките градове е по-лесно изпълнимо, но в един град като София, това е сериозно предизвикателство и се работи активно по този въпрос, ако изпаднем в хипотезата на Гърция например“, каза още Мутафчийски.

„Хоспитализираните случаи с коронавирус в страната са: четирима от Плевен, двама от Габрово, Смолян – 1, Велико Търново – 1, Ловеч – 1, Бургас – 1, Благоевград – 2, Перник – 1. В София има 11 във ВМА, в УМБАЛСМ „Пирогов“ – 3, МВР болница – 1, УМБАЛ „Софиямед“ – 1, УМБАЛ „Александровка“ – 1“, допълни той.