Газът поевтиня с 43%, парното и топлата вода с до 26 на сто

01 Апр 2020 19:04

От днес цената на природния газ е по-ниска с 42,78 процента, на парното и топлата вода понижението в цената е мужду 8 и 26,5 на сто за различните топлофикации в страната. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов в онлайн обръщение, което беше излъчено на страницата на регулатора.

КЕВР днес е имала заседание, за да утвърди цената за април, по която общественият доставчик да продава природен газ за крайните снабдители, както и за лицата, които притежават лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Намалението на газа е с около 2% по-голямо от първоначално заявеното на общественото обсъждане в КЕВР заради поевтиняване на синьото гориво на световните пазари. В решението на КЕВР са отразени всички промени в котировките на природния газ на европейските хъбове до вчера - 31 март 2020 г., уточни председателят на КЕВР.

От този месец синьото гориво ще струва 25 лева и 20 стотинки за мегават час без такси и налози. В сравнение с действащата през първото тримесечие на 2020 г. цена от 44,04 лв. намалението е с 18,84 лв., което представлява понижение с 42,78 процента.

Това променя и цените на топлофикациите от април, които са основните клиенти на "Булгаргаз".

 

Най-голямо е намаление за София - с 26,5% и във Враца с 23 на сто. Между 16 и 18% поевтинява топлоенергията във Велико Търново, Бургас, Разград и Плевен. Понижението в Пловдив е с 12 на сто. Най-малко намаление има във Варна - само 8%, а най-малко пари за парно и топла вода ще дават в Бургас, където цената става 62 лева за мегаватчас.

Main Menu