Проф. Витанов: Най-лошият вариант е пикът да се отложи с още три седмици

02 Апр 2020 08:08

Нашата ситуацията зависи силно от това, как хората ще се държат по празниците. Най-лошият вариант е пикът да се отложи с още три седмици и броят на заразените за ден да се увеличи над 3 пъти.
Това каза пред Нова ТВ проф. Николай Витанов, част от Националния щаб за борба с коронавируса.

 

"Пик неизбежно ще има и ние се катерим към него. Имаме модел на това как заразата се разпространява в България, Гърция и Сърбия. В началото на епидемията те са били доста по-добре от нас. С течение на времето там случаите се увеличават и мерките се затягат сериозно.", обясни още специалистът.

 

От коментара му става ясно и какви са аргументите за искането за удължаване на извънредното положение до 13 май. Проф. Витанов посочи защо е важно забраните да се спазват.

"Празниците винаги са проблематични. Това означава, че много хора ще се съберат на едно място, което може да доведе до нарушаване на карантината. Двете Източноевропейски страни, които са в сравнително добра ситуация са България и Унгария. Към тях можем да отнесем и случая на Дания. Първите 10 дни от епидемията те са били дори по-добре от нас. Само за 5 дни ситуацията обаче се влошава много. Мерките не са били достатъчно взискателни“, каза той.

 

Специалистът си послужи с метафора, за да каже, че става въпрос за "ефекта на дългия пас - хора от огнища на заразата могат да отидат на нови места, където тя не присъства и така броят на заразените да се увеличи".

Main Menu