Стоян Мавродиев: Премиерът е бил подведен

08 Апр 2020 18:51

За мен Борисов е подведен и е получил грешна информация, ако аз не съм информиран и аз бих реагирал по този начин. Това заяви в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Неговата оставка бе разпоредена днес от министър-председателя Бойко Борисов.

Мавродиев се надява да може да обясни на Борисов. Той разви тезата, че група медии около “Капитал” и собственика Иво Прокопиев разпространяват фалшиви новини по негов адрес. Мавродиев припомни, че Прокопиев е подсъдим по негов сигнал и сравни действията му с тероризъм и ИРА, като “Демократична България”, която поиска вчера оставката му, била политическото крило на терористичната организация. Целта била подриване на банката и правителството.

Причината за уволнението на Мавродиев е, че в рaзгaрa нa извънрeднoтo пoлoжeниe, нa 26 мaрт, бaнкaтa, ръкoвoдeнa oт Cтoян Мaврoдиeв, e oтпуcнaлa 75 млн. лв. на "Cвeти Гeoрги груп" - дружecтвo, cвързaнo c кoмпaниятa зa изкупувaнe нa взeмaния "C. Г. груп". Cпoрeд пocлeдният гoдишeн финaнcoв oтчeт нa фирмaтa "Cвeти Гeoрги груп", кoйтo e зa 2018 г., тя пoчти нямa дeйнocт - eдвa 57 000 лв. aктиви, 2000 лв. прихoди и нулeвa пeчaлбa.

„Банката не е извършила нищо нередно, нито екипът на банката е извършил нещо нередно. Това е доста несправедливо към целия екип – да живее с усещането за нещо нередно, въпреки че тези хора работят денонощно в последния месец“, каза Мавродиев.

По думите му въпросната сделка е с компанията „Свети Георги Груп“, а по отпускането им се работи много преди кризата, поне шест месеца. Той отрече твърденията, че въпросният кредит ще бъде финансиран от средства, предвидени за икономическите последици от COVID-19. Мавродиев уточни, че тези пари са от ресурса на ББР, получени от международни финансови институции. А те са финансирали банката заради доверието в ръководния екип.

 

„За тази сделка ми се обадиха множество колеги, изпълнителни директори на банки. Те са силно изненадани и учудени, че ние търпим критика за подобна добра сделка, защото ние я спечелихме в конкуренция с други търговски банки, които се надпреварваха с нас“, заяви директорът на ББР в оставка.

Той уточни, че на компанията се отпускат тези пари, за да купят портфейл с необслужвани и проблеми вземания от две банки – Пощенска банка и Общинска банка. „Тази сделка е обезпечена с над 500 млн. лв. активи, тоест фалшивата теза, че това е необезпечен риск – е абсолютно лъжлива, за да бъде атакувана банката и екипа“, заяви Мавродиев. Добави, че банката е щяла да спечели около 30 млн. лв. от тази сделка.

Мавродиев държаше в края на предаването да каже, че ще продължи да бъде ценностно свързан с ГЕРБ, тъй като е един от основателите на партията на Борисов.

Main Menu