Диян Стаматов: Учениците да се върнат само за изпитите

28 Апр 2020 17:01

Учениците трябва да се върнат в училище единствено и само за Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за 12 клас и изпитите след 7 клас. За това настоя в сутрешния блок на БНТ бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов.

Материалът, който трябва да бъде включен за изпитите след 7 и 12 клас, трябва да съдържа материал до началото на извънредното положение, за да няма притеснения за учениците, учителите и родителите.

Трябва да бъде прецизирано всичко относно подновяването на учебната година - учители, ученици, директори. Решението трябва да бъде добре премерено, както добре премина дистанционното обучение на 90% от страната ни, обясни Стаматов.

Той припомни, че в повечето градове електронното обучение беше реализирано много добре за 24 часа и това, което се дава на учениците, е възможно най-доброто в ситуацията, в която се намираме.

По думите му събирането на големи групи ученици на едно място е рисковано и прибързано. Държавните зрелостни изпити обаче са един форма за финализиране на обучението на децата. Те трябва да бъдат проведени в началото на месец юни и ако говорим въобще за връщане на ученици, то те трябва да се върнат за провеждане на изпити, по думите на Стаматов.

Според Стаматов за почивка на учителите и педагогическия персонал може да се говори през разгара на летните месеци, но дотогава всеки един от учителите трябва да предложи максимума от себе си на учениците.

Main Menu