Хиляди скандират ”Оставка!” пред МС

11 Юли 2020 23:56

Жандармерия загради сградата на Министерския съвет. Протестиращите в района са хиляди. Гражданите скандират ”Оставка!” и ”Убийци!”. Напрежението е изключително високо. Не се изключва възможност за сблъсъци.
Освирквания оглушават пространството в района. Гражданите настояват за незабавно оттегляне на кабинета "Борисов 3".

 

В началото протестът бе под формата на шествие. Той започна от сградата на Министерския съвет, мина покрай Народното събрание, след което демонтрантите се отправиха към Орлов мост. Предполагаше се, че от там ще се насочат към Националния дворец на културата, където се намира и централата на партия ГЕРБ. Те обаче завиха и продължиха по бул. "Йосиф Гурко". За кратко се спряха пред сградата на Министерството на вътрешните работи, за да изразят недоволството си от полицейската агресия през изминалата нощ.

 

Час и половина по-късно демонстрантите направиха шествие. За разлика от предишните два дни, след като минаха през Народното събрание и блокираха за кратко Орлов мост, те не се върнаха обратно веднага, а заобиколиха през бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", минаха по ул. "Гурко" и протестираха пред сградата на МВР. Причина за недоволството им са сблъсъците с представители на полицията в петък, при които пострадаха двама души. В крайна сметка шествието очаквано се насочи към Съдебната палата, след което всички се върнаха пред Министерски съвет.

На място протестиращите бяга посрещнати от многобройни полицейски сили. Първоначално униформените от първа линия демонстративно бяха без каски в знак на мирни намерения. След като няколко, макар и малобройни, групички от младежи с черни тениски и скрити лица се позиционира в близост до органите на реда, пред тях излязоха представители на жандармерията, екипирани с шлемове и по-тежко въоръжение.

Main Menu