Доц. Кунчев предлага удължаване на епидемичната обстановка

25 Юли 2020 08:06

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната епидемичната обстановка у нас. Това призна самият той в телевизионно интервю.

Данните към момента не сочат нищо оптимистично. Така Ангел Кунчев мотивира нуждата от удължаване на извънредната епидемична обстановка у нас. Тя трябваше да приключи в края на месец юли. Министерският съвет взема окончателното решение дали да я удължи.

Сред новите огнища на COVID-19 у нас са футболен клуб в Ямбол, където заразени са треньора и деца, както и дом за възрастни хора в Русе, в който има случаи сред потребители и персонал. Регионалните здравни инспекции в цялата страна вече правят тестове в социалните институции.

Това е втора такава проверка по тези места за разпространение на коронавируса. Заразените в Дома за стари хора в Русе вече са 15 души. 11 от тях са потребители, настанени са в болница. Направени са тестове на целия персонал, а от понеделник и на всички 200 настанени в дома.

Посещенията в тези места са забранени, но ако кризата продължи твърде дълго, ще се мисли за разрешаването им при определени условия.

„Ако продължи твърде много, трябва да го направим, иначе е нечовешко да се отнасяме така с тях“, каза Ангел Кунчев.

Почти 5000 са активните случаи на COVID-19 у нас, т.е. на хората, които в момента са заразени. В болница са над 660 души. Съзнателно да ограничим контактите си и да спазваме правилата на дистанция и дезинфекция, казва главният държавен здравен инспектор.

Той допълва, че е наясно, че обществото е уморено от мерки и трудно би приело нови ограничения. И в момента областните щабове и кметовете могат да въвеждат допълнителни противоепидемични мерки, ако такива се налагат.

Main Menu