Проектът на ГЕРБ за Изборния кодекс мина на първо четене

03 Сеп 2020 15:39

Цвета Караянчева е против изборният ден да е 48 часа. Това било недопустимо според нея, затова щяла да настоява този текст в проекта на ГЕРБ да отпадне.

В крайна сметка на първо четене мина проектът на ГЕРБ. "За" бяха 98, а 72 бяха "против". Идеите на ДСП не минаха. "За" бяха 23, а 130 бяха "против", 19 гласуваха "въздържал се".

Вместо да се улесни процесът, той се усложнява, смята социалистът Крум Зарков от БСП. За него новият Изборен кодекс ще е още по-объркан и сложен. Машините не са панацея според червения депутат.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ атакува ГЕРБ за непоследователните им позиция за машинния вот. "Кого лъжете?", попита той. Вие създавате много капани за след изборите, притеснен е той.

Председателят на парламента Цвета Караянчева е за опростяване на протоколите. Тя призова левите да проведат вътрешнопартийния избор с машини. От залата й казаха, че нямали, а Караянчева им обеща да даде наличните машини. Заради пандемията машините щели да се дезинфекцират и дисплеите щели да се развалят. Възрастните хора също се смущавали от новата техника според нея. Затова герберите искат да има и хартиени бюлетини.Когато ГЕРБ правят избори, вие печелите, обърна се тя към левите и призова да не си търсят оправдания за предстоящата загуба на изборите. Не правете "Визия за България", защото тя не става, посъветва Караянчева.