Гешев се определи за „защитник на изоставените“ и напусна заседанието на ВСС

22 Окт 2020 13:12

Висшият съдебен съвет обсъжда искането на Съюза на съдиите за стартиране на процедура за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста му.

В момента пред сградата на съвета се провежда протест на граждани, които искат оставката на главния прокурор. В сградата днес е само Боян Магдалинчев и журналисти. Всички кадровици са онлайн, съобщи бТВ.

Отвън имаше и граждани, които скандираха "Гешев е позор" и "Оставка". Самият Гешев напусна заседанието, след като се определи за „защитник на изоставените от държавата“. Имаше и спорове дали да се обсъжда оставката на Гешев и дали той да присъства.

 

Около 2 часа - до 12 ч. - се обсъжда дали изобщо ВСС да обсъжда въпроса за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста му.

„Тези изоставени от държавата хора да получат защита от държавата, каквато заслужават и която са заслужили по време на дългите години, които са работили“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Смятате ли, че след като сте членове на ВСС, единствено и само занимаваме с въпроси, които по приоритет ги подреждате така, че не се стига до основния въпрос – това, което се случва и това, което се случва и това, което рефлектира върху имиджа на държавността в България“, каза Лозан Панов, председател на ВКС.

Адвокатите от Пловдив обявиха, че ако днес не се стигне до предсрочното освобождаване, ще обсъдят дали да започнат стачни действия.

Main Menu