Намаляват на 9% ДДС-то за храната за вкъщи

30 Окт 2020 15:54

Данък добавена стойност ще бъде намален на 9% и за доставката на храна за вкъщи. Това е договорено на среща с представители на асоциациите на ресторантьорите и заведенията в България.

Решението анонсира като искане към депутати си още вчера вечерта и премиерът Бойко Борисов с видеовключване във фейсбук.

 

Ресторантьорите още от самото начало на въвеждането на по-ниската ДДС ставка, настояваха, тя да важи не само за консумацията на място в заведенията, но и за храната, поръчана за вкъщи или офиса. В условията на пандемия те отчетоха, че поръчките на храна за вкъщи са нараснали в пъти и уеднаквяването на данъчните ставки ще подпомогне бранша и ще запази работни места.

Намаляването на данъка ще е със срок до края на 2021 година, обясни председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова на брифинг в парламента.

Ричард Алибегов заяви, че браншът се намира в изключително сложна ситуация в момента - или не работи, или пред угрозата да затвори, а намаляването на ДДС за храната за вкъщи е тяхно старо предложение към правителството. В условията на ковид ще се наложи да работим изцяло в такава обстановка - доставки за домовете, прогнозира Алибегов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че решението е политическо, но е важна мярка, която ще гарантира жизнеспособност на бранша, а и ще осигури допълнително спазване на противоепидемичните мерки.

Не повече от 15 млн. ще струва на бюджета намаляването на ДДС-то. Надяваме се в близките седмици тази мярка да бъде подкрепена и гласувана в парламента, посочи Дариткова.

Менда Стоянова заяви, че продължава да не одобрява диференцираната ставка за ДДС, но в случая, както това се прави за определен срок, е допустимо. "Когато кажеш А, трябва да кажеш и Б", заяви Стоянова. Приготвянето на храна за доставка по домовете или офисите е част от дейността на ресторантите, а и в епидемична обстановка е важно хората вместо да ходят по ресторантите, да получават храната си на място, аргументира се Стоянова.

При тотално затваряне, както е за дискотеките и нощните заведения, намалената ставка не помага да тези сектори от бранша. Там действа мярката 60/40. Подготвя се нов дизайн на мярка именно заради се подпомогне сектора, затворен напълно със заповед на здравния министър или здравния инспектор.

Main Menu