Бетина Жотева: СЕМ вече ще наблюдава и онлайн изданията

29 Ян 2021 07:26

СЕМ ще наблюдава и онлайн изданията. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева. Няма да има разлика между наблюдението на интернет, телевизия или радио, критериите на СЕМ остават същите, поясни председателят на регулатора.

„Що се отнася до YouTube и Facebook видеоклипове, които ще бъдат опасни за деца или с реч на омраза, с нагнетяване на етническо напрежение, сексистки коментари и т.н., всичко, което сега се отнася за телевизиите, ще можем да сезираме централите на YouTube и Facebook“, обясни тя.

Именно в централата ще се решава каква да е съдбата на клиповете, каза още Бетина Жотева. Според нея това не е цензура. Тя обясни, че за всички четири години, от както е в СЕМ, не е получила нито една писмо с обвинение в цензура. Утре, в петък, ще бъде обявен конкурс за нови 6 работни места в СЕМ за млади хора, които ще се занимават само със сайтове. Тече и подготовка за предстоящите избори. Ще бъде подписано споразумение с ЦИК, които взимат решения за санкциониране на медиите. Подготвят се писма до големите сайтове у нас, в които ще бъде обяснена методиката на наблюдение. Те ще бъдат приканени да се регистрират към СЕМ или като платформа за разпределяне на видеоклипове, или че предлагат нелинейна медийна услуга, т.е. аудиовизуално съдържание, което е записано по-рано и се държи на сайта под формата на каталог, защото рекламната кампания е много силна и онлайн.

 

Има много работа по Закона за обществените медии и по мениджмънта на БНТ и БНР, но засега няма напредък, каза още Жотева.

Търговските медии, както и обществените, се ориентират според желанията на слушатели и зрители. В много случаи в обществените медии липса финансов и административен капацитет. Обществената роля на двете медии (БНР и БНТ) също подлежи на промяна.

Настоящият закон е писан преди 20 г., светът се променя и законът трябва да е адекватен на темповете на развитие, каза още Бетина Жотева.

„Обществената роля на БНТ и БНР, както е обяснена в момента, също подлежи на промяна. Бих казала, че повечето текстове от закона трябва да се променят и да се адаптират. Все пак този закон е писан преди 20 г. През това време технологията се промени, ритъмът на правене на новини се промени, зрителската аудитория се промени, нуждите на хората се промениха. От това следва, че и законодателството трябва да се промени и то не само ЗРТ, а и Закона за електронните съобщения. До къде я докарахме с цифровизацията? До никъде. Има само 5 програми на мултиплекса, а в началото са били много повече. Въпросът е, какво от стария закон трябва да остане, а не какво да се промени от него в новия“, каза тя.

Търговските медии са напълно свободни да избират своите предавания, журналисти и в кой участък да пускат реклами. Те не попадат в Закона за обществените медии, обясни Бетина Жотева.

БТА също не попада в този закон, защото не е електронна медия. Нейният директор се избира директно от парламента. По-демократично би било СЕМ да избира и директорите на БНТ и БНР, така е в много държави, коментира още тя.

Main Menu