Цветанов: Ще възстановим единството на нацията и равенството на българите у нас и в чужбина

06 Мар 2021 08:39

ПП „Републиканци за България” ще възстанови единството на нацията и равенството на българите у нас и в чужбина. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на РадиоФокус“ председателят на ПП „Републиканци за България” Цветан Цветанов, който е водач на листата с кандидати за народни представители във Велико Търново за предстоящия парламентарен вот. Той подчерта, че партията се стреми към сериозно присъствие в новия парламент.

„Стремим се към по-сериозна парламентарна група, защото това, което ще има в политическия план на страната, ще има невероятна турбулентност. Като партия искаме нормалност, сигурност, стабилност и икономически просперитет, България да има и своята международна тежест, участвайки активно във всички регионални инициативи. България да има своята тежест в Триморието, както и при всички регионални инициативи в Черноморския регион, като страна-членка на НАТО. Не можем да говорим за платноходки в Черно море, трябва да говорим за ангажименти, оперативна съвместимост на нашите сили за сигурност с всички структури на НАТО и с евроатлантическите държави“, допълни Цветан Цветанов.

Той подчерта, че както Гърция в момента играе ключова роля в диалога със Северна Македония, България трябва да си върне изгубеното доверие, за което е допринесло сегашното правителство.

„По време на Председателството през 2018 година България беше изключително добре възприета. След Солунската среща през 2003 година имаше 15 години застой поради неотстъпчивостта на Гърция, но със Преспанското споразумение Гърция и Северна Македония направиха разписани правила в 42 страници, което им даде възможност да имат по-силна връзка днес. В момент, когато България имаше домакинството на Берлинския процес, не извървя и не направи нищо като пътна карта от 2018 до 2020 година. Вина носи и премиерът, и външният министър, и липсата на дипломатическа работа, която трябваше да бъде свършена. Включването в дневния ред на Европа на Западните Балкани е повече диверсификация за абсолютно всичко“, допълни Цветан Цветанов.

Main Menu