Мая Манолова: Вотът в Турция е манипулиран

17 Ное 2021 17:25

Лидерът на "Изправи се БГ" Мая Манолова подава сигнал в ЦИК за изборни нарушения в Турция. Тя настоява комисията да вземе решение всички гласуващи собственоръчно да попълват декларации на български език на място пред комисиите.

Във въпросните декларации трябва да бъде вписано още, че избирателят няма да гласува на друго място.

Причината са манипулациите на вота в страната, за които твърди тя.

По думите ѝ в някои от секции са гласували над 1000 души, което е сигнал за нарушения, защото повече от 600 души трудно биха могли да гласуват машинно в рамките на 12 часа.

От Турция ДПС получи 85 256 гласа, а кандидатът на Движението за президент - Мустафа Карадайъ - 84 735.

Тя се усъмни в секционните комисии, представителите на големите партии, както и в представителите на страната. Манолова смята, че именно те са допринесли за манипулациите при вота в южната ни съседка. Според нея всички те, заедно с ЦИК, са си "затворили очите".

Лидерът на "Изправи се БГ" заяви, че декларациите за гласуване не са попълвани пред секциите, а някъде другаде. Тя съобщи, че част от тях дори не са били подписани, заради което е възможно някои от хората да са гласували по няколко пъти.

Манолова беше категорична, че на изборите в неделя е имало намеса на Турция, както и че се очаква такава и на балотажа след четири дни.

"Нали не искаме българският държавен глава да бъде избран в чужда държава?" - попита тя и призова за масово гласуване на балотажа.

Main Menu