Буруджиева: Сигурно е, че Гешев ще погне досегашното правителство

31 Юли 2022 19:57

"Няма да ме изненада "Продължаваме промяната" и ГЕРБ да управляват заедно, тъй като това се наблюдава в десетки западни страни. Дали ще се случи в България обаче, леко съм скептична."

Тази теза изрази в ефира на БНТ политологът доц. Татяна Буруджиева. По думите ѝ крачка напред към излизане от тази спирала от избори, която продължава вече две години, е да се издърпат назад "персоналните прищевки".

По темата с предизборните и следизборните коалиции, политологът обяви:

"Не може да вкарваш БСП и ДБ в една и съща коалиция и да очакваш повишение на резултата за която и да е от двете формации. Техните избиратели поотделно се водят от различни ценности, колкото и успешни да са били заедно в едно и също управление", каза тя.

"Виждаме как "промяната" се мъчи по отношение на главния прокурор Иван Гешев например - революциите се справят с персоните, които не ти харесват, докато ако искаш реформа, то ще търсиш компромиса", обяви тя.

По повод риториката на ПП за предстоящите избори тя обяви, че за разлика от миналото лято, когато Кирил Петков и Асен Василев бяха във властта и са били приветливи и одобрявани от хората, то сегашното лято вече е доста по-различно:

"На тези избори няма да е толкова лесно, за разлика от тогава, когато обясняваха, че ще преборят мафията, че са с различното възпитание и т.н. - сега вече това са хора, за които обществото има мнение. В този смисъл кампанията ще реши всичко - наративът ще е важен", обяви Буруджиева и подчерта, че това правителство се е опитало максимално да използва страха с лозунга "ако не сме ние, ще се срути всичко".

Политологът направи и интересна прогноза относно това дали Прокуратурата ще повлияе на изборния процес:

"Според мен Гешев няма изобщо да се намеси в изборите и ще изчака те да свършат. Има си цял мандат за това да прави разследвания, така че трябва да има търпението. Че ще ги погне (бел.ред. досегашните управляващи), това е абсолютно сигурно. Все пак Конституционния съд два пъти ги подхвана именно поради тази им липса на юридически капацитет да си изпипват нещата".

Main Menu