Нинова: Президентът Първанов събира партии за ново ляво обединение

28 Ное 2022 13:40

"Президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ - Румен Петков, "Изправи се БГ"- Мая Манолова, "Движение 21" - Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" - Краси Янков, "Нормална държава" на Кадиев и МИР на Симеон Славчев", обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

"Виждаме, че това са председатели на партии, всички бивши членове на БСП", заяви лидерът на БСП.
"Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в един такъв формат. Засега идеи не сме чули. Що е то новото ляво, как ще се развива. Не сме чули и прочели, но чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси", заяви Нинова, цитирана от Dariknews.bg.

"Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП преди нашето ръководство на партията, при други ръководства-. Правя тази уговорка, защото виждаме, че част от претенциите днес са към нас като ръководство", заяви Нинова и изреди кога посочените лидери са напуснали редиците на левицата.

 

Ние като ново ръководство от 2016 година насам положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява политика. С АБВ бяхме в обща коалиция и имаха свой депутат в миналия парламент, с Татяна Дончева направихме опит за коалиция, докато не стигнахме до нейното условие да си променим името на партията и да станем БСП-21, неизпълнимо условие. За Мая Манолова работихме за кмет, цялата софийска организация, тя ни напусна, след като не спечели изборите за кмет. Георги Кадиев беше наш депутат в миналия парламент, т. е. ние положихме всички усилия да съберем тези субекти, които в годините са напуснали БСП, откъснали са БСП, за да бъде отново заедно и силни", заяви Нинова.

"БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение в ляво, стигали сме дори до коалиция от 26 партии преди година и половина. За нас тази тема е много важна, всеки опит за обединение в ляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва", заяви Нинова.

Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП! Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем с капацитета на всички да търсим обединение и сила вляво", призова лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Каним всички в БСП да си възобновят членството, заяви Нинова.