Работна група ревизира поръчката за медицински хеликоптери

29 Ное 2022 22:24
Работна група ревизира поръчката за медицински хеликоптери БГНЕС

В Министерството на здравеопазването се сформира работна група, която отново ще разгледа параметрите на поръчката за медицински хеликоптери, която се провали заради липсата на кандидати. Вчера стана ясно, че поръчката е прекратена след подадена една оферта, която надвишава финансовия ресурс.

В зависимост от потенциалните рискове и ако има необходимост работната група ще предложи и промени условията на процедурата.

 

От Министерство на здравеопазването уверяват, че полагат всички необходими усилия за успешното завършване на проекта. Към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проекта, който е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Заложеният в прекратената процедура за закупуване на хеликоптери бюджет е финансиран по Договор за безвъзмездна финансова помощ по Проект № BG16RFOP001-4.002-0001 "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

В работната група се предвижда да вземат участие експерти - представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния, в това число представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд "Въздушно наблюдение" към Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР, държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение", Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" на МТС.

Припомняме, че България е единствената страна от Европейския съюз, която още не е осигурила медицинска помощ по въздуха, за което настояват особено от Планинската спасителна служба към БЧК.

Main Menu