Георги Вулджев: През 2026 г. България може да влезе в еврозоната

25 Ян 2024 08:38

През 2026 година България може да влезе в еврозоната. Със сигурност няма да е през 2025 г., прогнозира пред БНР икономистът Георги Вулджев от "Експертен клуб за икономика и политика".

"Далеч по-реалистично е просто да отложат с година датата или дори с повече. Условието е "средната инфлация в България, в последните 12 месеца не трябва да надвишава с 1,5 пункта средната инфлация в държавите в ЕС с най-ниска инфлация". У нас последните 12 месеца е била 8,6". А в критерия според формулата е бил 4,4%. В момента надвишаваме с 4 пункта критерия и не виждам как това в рамките на 3 - 4 месеца ще се смали тази разлика. Не очаквам в края на пролетта да получим одобрение", коментира икономистът.

 

Очаква се банките да вдигнат лихвите по кредитите с 1–2 %, но всичко зависи и от регулаторната политика на БНБ, обясни икономистът в предаването "Нещо повече".

 

Според него бившият финансов министър Симеон Дянков е по-близо до истината за влизането на България в еврозоната през 2027 г., "защото няма такъв сценарии, по който държава по средата на годината да се присъедини в еврозоната, това би създало затруднило фирмите".

 

Той обясни, че навсякъде инфлацията в Европа е свързана с факторите международни пазари, енергетика и цени на храни.

Main Menu