До края на февруари трябва да започне да работи държавната лаборатория на "Капитан Андреево"

11 Фев 2024 09:31

До края на февруари трябва да започне да работи държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщи д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от БНР.

Ремонтните дейности на сградата, където ще бъде държавната лаборатория вече са приключили, уверява д-р Патарински:

"Оборудването е налично в лабораторията. В момента фирмите, които са го доставили, го калибрират. Подадени са документи за акредитация. Там текат необходимите срокове. Програмата и планът на агенцията са до края на месеца да мине оценката от Българската служба по акредитация и лабораторията да заработи.В момента проби за целите на официалния фитосанитарен контрол на граничния пункт Капитан Андреево не могат да бъдат изследвани, тъй като след дълги съдебни спорове държавата прекрати договора си с частната лаборатория, която години наред имаше монопол на тази дейност на границата.

Пробите, които се взимат от инспекторите на Агенцията по храните на граничния пункт, се превозват до София, където се изследват в държавната лаборатория, което обаче забавя процеса.

Main Menu