Стартира най-голямото учение на Специалните сили „TROJAN FOOTPRINT 2024“

29 Фев 2024 12:10
Стартира най-голямото учение на Специалните сили „TROJAN FOOTPRINT 2024“ Стартира най-голямото учение на Специалните сили „TROJAN FOOTPRINT 2024“

 

Днес 29 февруари, на специализирания учебно-тренировъчен комплекс (СУТК) „Црънча“ на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия беше дадено началото на най-голямото учение на Силите за специални операции на НАТО в Европа „TROJAN FOOTPRINT 2024“. На откриващата церемония командирът на 3 група Специални сили полковник Тодор Даков, приветства българските и чуждестранните участници и пожела на всички успех при изпълнение на задачите.
„TROJAN FOOTPRINT 2024 е основно учение на Силите за специални операции в Европа. От една страна, то е фокусирано както върху подобряване на способността на специалните сили да се противопоставят на широк спектър от заплахи, така и върху увеличаване на интеграцията с конвенционалните сили и подобряване оперативната съвместимост на страните от Алианса. От друга страна TROJAN FOOTPRINT повишава военната готовност, подобрява доверието и развива дълготрайни взаимоотношения, които насърчават мира и стабилността в цяла Европа. Накрая, но не на последно място, TROJAN FOOTPRINT е възможността за нас да демонстрираме нашите умения и решителност да се борим с всяка заплаха, независимо от къде идва и кога ще се случи“, каза в обръщението си полковник Даков и завърши с думите „това учение ще предизвика вашите възможности и ще изисква максимални усилия, но вярвам, че ще работите заедно, ще се подкрепяте и в крайна сметка ще завършите мисията си успешно.“
Международното учение TROJAN FOOTPRINT 2024 се провежда в периода от 28 февруари до 15 март на териториите на България, Грузия, Гърция, Румъния и Германия, където е позиционирано Компонентното командване на Силите за специални операции за учението.
На територията на България участват около 100 военнослужещи, военна техника и въоръжение от СКСО и около 50 военнослужещи от САЩ и Румъния.

Main Menu