Цацаров отрече да познава Мартин Божанов-Нотариуса

20 Мар 2024 14:37

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска да бъде изслушан от Висшия прокурорски съвет, категорично отрече да познава или да е замесен в схемата за влияние в съдебната система около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса. Той обяви, че няма нищо общо с кариерното израстване на скандално известния някогашен следовател Петьо Петров-Еврото, свързан с аферата "Осемте джуджета", и с дати и факти се опита да разсее съмненията по негов адрес след изказване на съдия Владислава Цариградска пред ВСС, някогашната манекенка Ивайла Бакалова и приятеля й Веселин Денков и медийни изявления на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

"Не познавам Мартин Божанов-Нотариуса. Никога не съм го и виждал. Никога не съм имал съучастие, съпричастност или подпомагане на дейността на групата около Мартин Божанов. Като главен прокурор не съм имал каквато и да е информация за тази личност или за групата около него, включително и информация, която да ми е била предоставяна по официален път от МВР или ДАНС. Не съм имал пряк или непряк интерес такава престъпна дейност да има похлупак", декларира Цацаров.

В обширното си изявлението пред кадровиците на Темида Сотир Цацаров посочи, че МВР трябва да каже дали Божанов е бил сътрудник на МВР, на коя служба, каква ценна информация е предоставил той, което вътрешното ведомство отказва да направи досега.Според бившия главен прокурор МВР трябва да отговори и на въпроса по каква причина за първи път в историята на ГДБОП е проведен външен конкурс за разследващ полицай, спечелен точно от съпругата на Божанов - Гергана. Освен това запита кой е подписал документите за конкурса, кой е извършил класирането, кой е направил назначението.Сотир Цацаров опроверга и приписваната му роля на покровител на Петьо Еврото, за което говори Бойко Рашков. Според признанията на Цацаров кариерата на Еврото е започнала при Борис Велчев и е продължила при бившия градски прокурор Николай Кокинов, който по-късно бе принуден да напусне системата.