ГЕРБ отхвърля възможността Росен Желязков да е служебен премиер 3

28 Мар 2024 08:33
ГЕРБ отхвърля възможността Росен Желязков да е служебен премиер 3 БГНЕС

ГЕРБ няма да участват в преговори за съставяне на правителство с третия мандат. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група ГЕРБ и депутат Деница Сачева пред bTV.

Тя не очаква да има промяна в позицията на получаващата третия мандат партия "Има такъв народ", от която се обявили, че искат нови предсрочни парламентарни избори.

Сачева добави, че до момента са отишли повече от половин милиард лева за провеждането на предсрочни парламентарни избори. За парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма значение дали предсрочните парламентарни избори ще са с европейските избори - 2 в 1, като решението е изцяло в правомощието на президента Румен Радев.

Деница Сачева се оплака още, че ГЕРБ-СДС са били подложени на служебно насилие от страна на ПП-ДБ.

Тя е разбрала за оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова, като един от вариантите за служебен премиер по домовата книга, от пленарната зала, тъй като самата тя не желаела да поема политически ангажименти. Сачева очаква президентът Румен Радев сам да вземе решение кой да е служебен премиер по "домовата книга". Възможността Росен Желязков да бъде служебен премиер е почти нулева, тъй като Желязков е председател на парламента, който този път по новите промени в Конституцията, ще бъде действащ, каза Сачева. Тя не желае в служебния кабинет да има фигури, които да са свързани с ГЕРБ.

Тя увери още, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС влязъл с желание по време на разговорите с ПП-ДБ за подписване на коалиционно споразумение. ГЕРБ не са искали нови избори, а са искали да покажат, че са готови на компромиси в името на това да има правителство.

Main Menu