Бивш зам.-финансов министър: И Асен Василев, и Людмила Петкова казват истината за фискалния резерв

10 Апр 2024 18:51

Фискалният резерв не може да се източи. В него постъпват нормалните приходи и се правят нормалните разходи. Истината е, че към края на март нивото наистина е към 9,9 милиарда лв, към 8 април наистина е 6,6 милиарда лв., но в края на месеца се очаква отново да е около 9.9 млрд. лв. Това обясни в интервю за БНТ бившият заместник-министър на финансите в кабинета „Денков-Габриел“ Георги Клисурски.

„Във фискалния резерв няма липси. В него винаги има определена наличност. Той е като спестовна сметка в банката – винаги има наличност, която е позитивно число. Има минимум от 4,5 милиарда лв., който по закон винаги трябва да се поддържа. Към момента е на ниво между 6,6 и 9,9 милиарда лв. Това, което причинява различните версии, е датата, към която определяме неговото ниво“, поясни той.

„Приходите в „Митниците“ от ДДС при внос вървят под плана, който е заложен за тази година към днешна дата. Има голяма причина за това, това не е липса на събираемост, а единствено факторите, свързани с работата на „Лукойл-Нефтохим. НАП събра напълно приходите си за 2023 г., напълно нормално е Румен Спецов да продължи работата си“, коментира още Клисурски.

Той е подал молба да напусне поста си на заместник-министър на финансите още миналата седмица. „Поисках да бъда освободен от длъжността си, считано от датата, в която правомощията на Асен Василев се прекратяват. Аз съм в един екип с него и Николай Денков и мисля, че мога да изпълнявам задълженията си най-добре в този екип“, обясни Клисурски.

За Людмила Петкова той каза: „През последните 10 месеца сме работили почти ежедневно заедно, в добри професионални отношения сме. В предварителния разговор, който поведохме, стана ясно, че и моята, и нейната идея е аз да не продължа да изпълнявам функциите си“.