Двоен скок на цената за годишните технически прегледи при автомобилите

11 Апр 2024 07:22

Годишният технически преглед за лек автомобил удари 90 лева, пише „Телеграф“. За сравнение миналата година цената на услугата е била между 45 и 60 лв.

Новата цена от началото на април за таксита е 90 лв., а за бусове и камиони цените са от 100 до 120 лв. По-скъп е прегледът и на джип.

Само в София регистрираните коли са 1 млн., като тези, които са в движение, трябва да преминават всяка година технически преглед. Изключение правят новите, на които се прави проверка на третата година, след това на петата, оттам насетне прегледът става ежегодно задължение.Причината за скока е увеличение на възнагражденията на техниците, които извършват тези прегледи, посочи главният секретар на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев пред „Телеграф“. Конкретно с колко са нараснали заплатите няма точна статистика, тъй като при някои има увеличение на възнагражденията, а при други на бонусите за брой извършени прегледи, както и други услуги, които предоставят от СБА.

Също така има много сервизи, които до миналата година все още не бяха свързали системите си с Агенция „Пътна инфраструктура“ с цел данните директно да се подават към институцията. Таксата за свързването е еднократна и е в рамките на 1300 лв., посочи Панчев. Той допълни, че увеличение има в цялата страна, като в някои градове таксата е скочила още миналата година.Проверката на изправността на моторните превозни средства е задължителна за всички автомобили, за да могат да се движат. Водач, управляващ автомобил, чийто срок за преминаване на годишен технически преглед (ГТП) е преминал, рискува да бъде глобен с фиш за 50 лева и спиране от движение. Ако е установена неизправност и тя не е отстранена в съответния период, санкцията варира между 50 и 500 лева. А при евентуално участие в пътнотранспортно произшествие застрахователят отказва да изплати щетите на участник в инцидента, който няма валиден технически преглед.В сервизите на Съюза на българските автомобилисти цената за прегледа в София е 70 лв., като е увеличена от януари, коментира Панчев. За някои от шофьорите, които разполагат с членски карти, тази услуга се предоставя безплатно, както и много други, като шофьорите плащат само годишна вноска за картата. В обектите, които не са към съюза в София, обаче техническият преглед е между 85 и 97 лв.

Main Menu