Бонев и Хекимян в спор за бюджета на СОС, паркоместата в София и заплатите на общинарите и кмета

20 Апр 2024 11:40

Подкрепихме бюджета, защото сме отговорни, а и 95% от него е бюджетът на ГЕРБ от предишния мандат. Бонев знае, че добрите решения за Столична община ще бъдат подкрепени. Това заяви Антон Хекимян от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет в ефира на Нова.

„Вдигането на заплатите трябва да се случва на всички звена. Притеснително е, че заплатите, които бяха обещани на транспортните служители, на медицинските лица в детските градини останаха на хартия. Ние не се борим за нашите заплати, а за заплатите по сектори”, категоричен е той.

Общинският съветник от „Продължаваме промяната”-„Демократична България” („Спаси София”) Борис Бонев отвърна: „Хем бюджетът бил на Йорданка Фандъкова, хем нямало пари за заплати. Имаме уверение, че няма да има проблем с изплащането на тези заплати, а и бе подписано ново колективно споразумение със синдиката на служителите на градския транспорт. Да, заплатите на медицинските сестри също ще бъдат осигурени. Дадени са обещания от Асен Василев в качеството му на финансов министър. Смятам, че правителството на Главчев едва ли ще възпрепятстват отпускането на тези пари. Държавата многократно спасяваше транспортния сектор. Беше подписано и ново колективно споразумение между кмета и синдикатите, в което за първи път, освен 15% повишаване на заплатата и ангажимент за такова по-късно през годината, бяха заложени и много изисквания и критерии за подобряване на житейските условия.”

„Свидетели сме на поредните празни обещания на Асен Василев. Тези 16 млн., които липсват тук, явно са прогнозни, тоест и повишението на заплатите са прогнозни”, смята Хекимян.

Бонев се заяде с колегата си, като заяви: „Разбирам, че като видите камера, се превъзбуждате и влизате в ролята на водещ.”

През седмицата от ПП-ДБ-СС обвиниха ГЕРБ-СДС, че на една от демонстрациите на граждани е бил нападнат техен общински съветник. „Човекът, който нападна общинският съветник Стефан Спасов, е съмишленик на техния неуспешен кандидат за кмет на район „Средец”. Цялата група общински съветници присъстваха на протеста", заяви Бонев.

Според Хекимян побоят над Спасов е опит да се измести голямата тема, а именно – обсъждането на големите проекти.

Бонев отвърна: „Покъртен съм от отношението ви към колегата Спасов, който три дни е с комоцио в болница. Дори не излязохте с публична позиция за агресия срещу колега общински съветник. За Благовест Георгиев, когато бе хванат пиян, ние първи излязохме и заявихме, че трябва да бъде изключен от СОС.”

„Близо две седмици чакаме председателят на СОС да направи нещо за случая с Благовест Георгиев, едва вчера бе изключен от групата на ПП-ДБ-СС”, контрира Хекимян.

Повдигната бе темата и за паркоместата в столицата, като Бонев заяви, че на бул. „Патриарх Евтимий” те ще се редуцират с едва 10% и показа карта с множество паркинги в района.

Бонев уточни, че не са взели решение за евроизборите. „Ще работя за София и оставам в ОбС”, категоричен е от своя страна Антон Хекимян.

Main Menu