Румен Христов: Днес се извърши още една репресия срещу хората, пострадали от комунизма

24 Апр 2024 20:14

Дълбоко съм огорчен и разочарован от колегите народни представители от ПП-ДБ, които не подкрепиха в Комисията по труда, социалната и демографската политика, Закона за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, на който имам честта да съм вносител, задено с колегите Деница Сачева, Севим Али, Елван Гюркаш и Йордан Цонев. Това написа в профила си във Фейсбук председателят на СДС Румен Христов.

Става въпрос за 6 хиляди страдалци, 1000 от тях с турски имена, които поради гонения, насилствено изселване и други репресии, не могат да докажат осигурителен стаж при навършване на възраст за пенсиониране. Поради това те не могат да кандидатстват за добавка към пенсията, тя им се отказва от НОИ, защото нямат право на пенсия, към която да бъде добавена, поясни той.

Ние предложихме промени, които да осъвременят пенсионното подпомагане на репресираните, защото от 1991 г., когато то е предвидено за тях, има огромна промяна на социалните и икономическите реалности, изтъква Христов.

"Предвидените средства са 10 млн. лева от бюджета за 2025 година, които могат да бъдат отделени, за да се направи един жест към тези изстрадали хора. За сравнение, към 1980 година, 240 000 активни борци против фашизма се радват на привилегии и облаги, които облагодетелстват не само тях, но и семействата им. На фона на техните преуспели и след комунизма семейства, тези 6 000 изстрадали хора заслужават такъв жест, който е не само финансов, но най-вече морален! Ние им дължим поне това!", посочва председателят на СДС

"За съжаление колегите от ПП-ДБ и "Възраждане" осуетиха приемането на закона в комисията. На тяхната съвест ще тежи тази поредна гавра с репресираните от комунизма. Не мога да си обясня как депутат от Ловеч, където се намира един от най-жестоките лагери на смъртта „Слънчев бряг“, както и внук на репресиран от комунистите регент, не подкрепиха тези 6 хиляди жертви на режима! Човешкият и исторически дълг очевидно са без значение пред партийната повеля на псевдодемократите!", завършва Христов.

Main Menu