Асен Василев: Хората добре си дават сметки кое е важното - повишените доходи или измислените скандали от службите

26 Апр 2024 22:41

Отстраняването на г-н Желязков като шеф на парламента не е с оглед на неговата личност, а на неговите действия. Преди да се гласува оставката на шефа на НЗОК той беше входирал в деловодството на НС, че си оттегля оставката. Нямаше какво да се гласува. Той ще бъде възстановен на работа след 5-6 месеца, когато се произнесе КС. Защо председателят на НС разреши такова противоконституционно гласуване? Свалянето на председателя на парламента не трябва и не е политически акт. Това заяви бившият финансов министър Асен Василев в предаването „Панорама” по БНТ.

Той направи аналогия със свалянето на председателя на НС Никола Минчев.

"Когато има правила и те не се спазват, човекът който не ги спазва, трябва да си понесе отговорността. В момента обществото е разделено на три големи групи. Това е от 2020 година. "Продължаваше промяната" я нямаше като партия. Ние станахме изразител на една от тези групи. Ние имаме една група, на която ѝ харесваше модела на развитие на България по тертипа на Латинска Америка – голяма част от парите отиват в малко на брой хора и фирми, увеличава се неравенството, страната върви към Европа, но с едни бавнички темпове, голяма част от населението е под линията на бедност, а не който не му харесва – емигрира. Резултатът от този латиноамерикански модел на развитие е, че има хора и групи, които натрупаха много ресурс, имаме един милион емигранти за 10 години управление и аз като финансов министър заварих един милион човека под линията на бедност. Втората група, на която ние сме изразител, иска европейско развитие. Европейското развитие е да се намалят неравенствата, което се случи – от 2020 г. до сега паднаха. Три пъти по-бързо настигаме европейските доходи и Европа по богатство. Парите се разпределят много по-широко. И тази група иска да се промени старият модел. Третата група също иска да се промени старият модел, но тя иска да ни бутне в посока Москва, Пекин, Орбан. Тя иска един евразийски модел на развитие. Тези три групи са горе-долу с еднаква тежест в обществото и е много лесно да се стигне до блокаж. Много е трудно някоя от тази групи да подкара държавата или към Европа или към Москва или към латиноамерикански модел", обясни той.

По повод скандалите с МВР и Митниците Василев заяви: "Това са дребни сюжети тип „полицейски неща”. Аз съм изразил мнение към Калин Стоянов, че човекът, който направи така, че депутат в Хасково измести всички с преференции. На следващите избори този човек имаше три пъти по-малко преференции и това стана така, защото г-н Рашков заедно с полицията направи едно ефективно противодействие на купуването на гласове. Вместо това получихме отменени машини и 500 невалидни бюлетини. Появи се пудел с пачки – хайде да го сложим пудела на съд".

"Резултатите през последните три години – средната пенсия 2009 г. е 288 лева, 2020 г. – 382 лева. С по 10 лева на година се е вдигала за 10 години. Средната пенсия миналата година е 780 лева, тази година – 880 лева от 1 юли. Средната заплата 2009 г. беше 690 лева. 2020 г. почти 1400 лева. 2023 г. над 2100 г. в края на тази – 2500 лева. Завършихме на 1,9% дефицит миналата година, според данни на Евростат. Икономиката и финансите са управлявани по начин, така че страната фискално стои по-добре от 2020 г. Видя се, че пари има и те могат да стигнат до хората. Това е разликата в икономическия модел, който се прилага", посочи Асен Василев.

"Хората в България много добре си дават сметки какво има отношение към техния живот – дали това, че имат по-висока пенсия, безплатни лекарства, по-висока заплата и могат да си позволяват да пътуват свободно в Европа или някакви измислени скандали от службите, на които казахме, че трябва да им бъдат сменени ръководителите. След като влязоха в президентството още няма осъден – скандалът е същият", каза той.

„Това, което ние видяхме, януари месец парламентът спря да работи. Имаше закони по ПВУ, които увиснаха и още не са приети, а това бави второ плащане. Видяхме, че г-н Борисов не е свободен в своите решения. Когато дойде моментът, това което се прие на хартия като Конституция, да има честни конкурси за шефове на регулатори, да се направи реформа в службите и ВСС, в момента в който разговорът стигна до там, се случиха няколко неща. Първо се каза, че няма споразумение, после ОК ще има споразумение, но без дати, на които реформите да се случат, после ни се каза, че може да се направи ротация на г-жа Габриел и г-н Денков само да няма споразумение и всичко да си остане така. Въпреки желанието на много хора в ГЕРБ България да върви по европейския път, в един момент г-н Борисов блокира реформите и падна правителството”, обясни още Василев.

Main Menu