Кирил Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

27 Апр 2024 22:17

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните „Мини Марица-изток“ с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ. Това коментираха лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и зам.-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски в Стара Загора, съобщи БНР.

Гласуваните от Народното събрание средства като помощ на мините за рекултивация на терени няма да е достатъчна за финансовото укрепване на държавното дружество, коментира в Стара Загора Кирил Петков. По думите му това е поредната пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и ДПС предизборно.

„Преди всички избори идват едни хора и опитват да залъгват миньорите и хората от региона, ние действаме за реални неща, които действително могат да се случат. Това е поредната пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и ДПС с една единствена задача да кажа- ето ние се грижим. Въпросът е да подлъжат хората преди изборите. Те много добре знаят за нотификацията на Европейската комисия. Ние действаме принципно, няма да правим неща, които не могат да се изпълнят и това е единственият начин да движим напред. В противен случай хората непрекъснато ще се разочароват, независимо колко избори има.“, каза Петков

Радослав Рибарски, зам.-председател на енергийната комисия в Народното събрание прогнозира, че Европейската комисия няма да позволи това подпомагане.

„Тези 250 млн. са предизборни трохи, виждаме това постоянно и на местните избори и сега се разправяме кой ще спасява мини и тецове. Ние сме единствените, които казваме какво реално се случай и се очаква. Искаме да има дългосрочност и именно това се предоставя с парите, които трябва да дойдат по териториални планове по плана за възстановяване и устойчивост. Но ние не вярваме, че европейската комисия ще позволи едно такова решение да бъде изпълнено от Министерство на финансите. Предложението най-вероятно ще се окаже непозволена държавна помощ и вероятно министерство на финансите няма да получи нотификация от Европейската комисия.“, каза Рибарски

По повод допълнителните средства за миньори и земеделци Асен Василев коментира, че средства в държавния бюджет има, но ако се правят допълнителни разходи извън планираните трябва да стане ясно от кое друго перо се вземат парите.

Дупка в бюджета няма. Бюджета е на излишък към в края на март. Тези допълнителни разходи трябва да бъдат направени или на база резерви в бюджета или на база намаление на други разходи. Ако се правят разходи от типа 200 млн. за земеделците, 300 млн. за заплати допълнително от предвидените – това означава, че трябва ада се вземат от други пера.“, коментира бившия финансов министър.

Лидерите на „Продължаваме промяната“ се срещнаха с граждани в Стара Загора, като стана ясен и водачът на листата в региона за предстоящите избори- това отново ще е Радослав Рибарски.

Main Menu