Психотерапевт: В хазарта се започва се от любопитство - да пробваш късмета си, това е първият етап на увлечение

30 Апр 2024 15:16

Зависимостта от хазарта е сравнително нова у нас, но се разпространява бързо и е равна на другите зависимости. Това предупреди в интервю пред БНР психотерапевтът Гергана Кехайова.

Тя коментира, че пада възрастта на пристрастените.

„Започва се от любопитство - да пробват късмета си. Това е първият етап - на увлечение. После взимане на заем от приятел или бързи кредити, надявайки се, че късметът им ще проработи. Така се озовават в омагьосания кръг и се започва със симптомите - започва се с кредити и залагане. Тези хора все повече губят социалните връзки, влошават взаимоотношенията си вкъщи и с половинката си – втори етап на зависимост“, обясни механизма на хазартната зависимост Гергана Кехайова.

И допълни:

"На повечето пристрастени към хазартни игри съзнанието им е все повече ангажирано, как да спечелят или да си доставят удоволствие. Възможно е дори да стават сутринта с идеята, „откъде да намеря пари да поиграя“ и повечето играят онлайн. С години може да продължи усещането на зависими, че имат контрол и "всеки път когато поискат могат да спрат, но това не се получава".Психологът предупреди, че възрастта на зависимите от хазарт определено пада: 90% са млади хора, ако преди работех с алкохолно зависими, сега процентът е еднакъв.

Към момента най-много са младите мъже, но в последно време, помощ при Гергана Кехайова търсят и млади жени. Едните са близки на зависим, а вторите – самите те са зависими от хазарта, сподели Кехайова.

Психотерапевтът е категоричен, че има връзка между рекламите и зависимостта:

"Рекламите действат на психиката и влияят и младите хора, които искат да подражават на някой идол. А това действа и на по-малки, дори на непълнолетни влияе, но за ща щастие те не могат да залагат с пари все още."

Пристрастяването зависи от кръга, в който се движим и рекламите, голяма част се влияят и от социалните мрежи, предупреждава Гергана Кехайова.