Матева, ЦИК: Резултати от изборите ще има в срок, не всявайте излишно напрежение

10 Май 2024 09:30

ЦИК ще обяви резултатите от изборите 2 в 1 в законоустановения срок. Това коментира в "Денят започва" заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Повод за реакцията са опасенията на служебния премиер Димитър Главчев, че има вероятност резултатите да се забавят. Тя се обърна към всички в изборния процес да не се внася излишно напрежение.

"Особено когато говорим за обявяване на резултати от избори. Това е в правомощията и задълженията на ЦИК. Това е органът в държавата, който може да говори по този въпрос".

Матева беше категорична, че резултатите от изборите винаги се оповестявани в законовия срок.

"Абсолютно излишно е в момента да говорим за това в какви срокове трябва да се обявяват резултатите от изборите. Рано е за това. Днес е едва 30-ят ден преди изборите. Наша е задачата да създадем така организация, че да обявим резултатите от изборите в срок".

Говорителят на ЦИК посочи, че Министерски съвет няма отговорност за обявяване на резултатите. Те имат отговорност по информационно-техническата част. И допълни, че обработката на резултатите е работа на независимия държавен орган, а именно ЦИК.