Дядо Мраз не е измислен от комунистите

26 Дек 2018 14:59

 

Оказва се, че Дядо Мраз не е измислен от комунистите, както се опитват да ни убеждават от 1989 г. насам.

Първото писмено споменаване на герой с името Дядо Мраз у нас прави Елин Пелин през 1910 година - разказът "Дядо Мраз и внуците му". По това време СССР още го няма, припомнят от Vesti.bg

Писането на писма до Добрия старец, както и да се нарича той, е традиция вече повече от век - от 1912 година.

Преди 1989 година Дядо Мраз носеше подаръци на Нова година, след демократичните промени Дядо Коледа започна да ги носи на 25 декември. Имаше един кратък промежутък от време, когато и двамата влачеха пълните чували - единият по Коледа, другият - на Нова година, но явно родителите не издържаха.

 


И Дядо Мраз изпадна в немилост.

Но това не се отнася до неговата внучка - Снежанка. И затова днес "западният" Дядо Коледа е придружаван от славянската си внучка. Елените са на заден план.

За прототип на Дядо Коледа (Санта Клаус) се счита Свети Николай, живял през IV век.

Свети Николай изпитвал любов към ближните си и използвал богатството си, за да помага на бедните. Според преданието, той помагал и на едно бедно семейство да омъжи трите си дъщери, като периодично им подхвърлял през прозореца торбички със златни монети. Но веднъж прозорецът се оказал затворен и Св. Николай се принудил да пусне своя дар през комина.

Друга легенда гласи, че златните монети, хвърлени през комина, попаднали в оставените да съхнат до огъня чорапи.

Твърди се, че първият Дядо Коледа се появява през 1823 г.

Измислил го американският професор по ориенталска и гръцка литература в Колумбийския колеж и преподавател в Нюйоркската семинария Клемънт Кларк Мур. Той посветил на близките си стихотворението "В навечерието на Рождество или визитата на Дядо Коледа".

Той изобразява Дядо Коледа като добър елф, който пристига с шейна, теглена от осем елена и прониква в домовете на хората през комина.

Стига се до 1930 година, когато компанията Кока-кола измислила хитър рекламен трик, за да пласира продукцията си и през зимата.

Художникът Хадън Сандблъм изобразил Дядо Коледа в червено-белите цветове на Кока-Кола.

Дядо Мраз е доста по-стар и от Дядо Коледа, и от Санта Клаус. Първообразът му е от славянската митология - той е почитан като дух, владеещ студа. В митологията на студа има и друг персонаж - Зимник, бога на зимата.

Той също бил представян като старец с бели коси и дълга побеляла брада, с непокрита глава и облечен в топли бели дрехи. Там, откъдето той минавал, настъпвал жесток и смразяващ студ.

Образът на Дядо Мраз, такъв, какъвто е днес, е завършен през 30-те години на ХХ век. След Октомврийската революция рождественските елхи са забранени няколко години, но в началото на 30-те години забраната отпада. От 1 януари 1937 г. Дядо Мраз и Снежанка посрещат гостите на навогодишните празници.

Обикновено Дядо Мраз е облечен в червена, синя или бяла шуба, има дълга бяла брада и държи вълшебна тояга в ръката. Вози се в шейна, теглена от три коня. Неразделен негов спътник е внучката му Снежанка, която обикновено е изобразена с бяло или сребристо кожухче.

В миналото Дядо Мраз бил много суров и жесток. Той не само дарявал тези, които заслужавали, но и наказвал провинилите се – можел с един удар на тоягата да замрази някого до смърт. Днес той живее в град Велики Устюг (Вологодска област).

Двамата добри старци имат и съществени разлики във външния си вид.

Шапката на Дядо Мраз е поръбена с кожа по подобие на Мономаховата шапка - короната на руските царе до Петър Велики, докато шапката на Дядо Коледа е увенчана с обикновен понпон.

Брадата на Дядо Мраз е дълга до пояса, а шубата му е дълга. Той държи в ръцете си тояга.

Дядо Коледа няма тояга.

Ботушите на единия са бели, а на другия - черни.

И още една съществена разлика - Дядо Мраз е слаб, а събратът му - закръглен - с бузки и коремче.

Снежанка е внучка и помощница на Дядо Мраз, а помощниците на Дядо Коледа са елфите.

И Дядо Мраз, и Дядо Коледа обаче живеят далече на север.

Домът и на единия, и на другия е скрит от целия свят, но в него се намира вълшебна работилничка, в която те с помощта на верните си помощници правят играчки, за да изпълнят желанията на децата от всички точки на земното кълбо.

А вечерта на Бъдни вечер (или в навечерието на Нова година), Добрият старец се качва в шейната си, теглена от елени, за да стигне до всеки дом.