Цветан Цветанов и часовникът

31 Май 2019 09:00

" ...струва 150 лева. Аз го лъжа, че е по-скъп.

Да се радва, той знае, че е скъп"

Бойко Борисов за часовника, който подарява на Цветан Цветанов

 

Годината е 2009-а. "Надявам се, че след утрешния ден ще наричам Бойко Борисов г-н премиер." Това заяви тогавашният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов на 5 юли 2009 година. Той знае, че е спечелил важен бас. Залогът е часовникът на Бойко Борисов - тогава кмет на София. Сюжет като в пиеса по време на пресконференцията в НДК. Басът - с каква разлика ГЕРБ ще спечели изборите. В България има старо поверие - никога не подаряваш часовник - купуваш си го. В противен случай той започва да отброява времето в обратната посока и се стига до забрава, раздяла. Бойко Борисов му дава часовника си през 2009 г., а Цветанов си го откупува с пара. Близо 10 години, след като за първи път се запознава с Цветан Цветанов. Двамата са близки от МВР. Още 10 години по-късно двамата се разделят.

Исторически ден за българската политика.

Преди около 6 години един бивш земеделски министър и съпартиец на Цветан Цветанов го определи определи като "непреодолим фактор" за ГЕРБ. Не помагали нито разговори с Бойко Борисов, нито скандалите около неговата персона, свързани с компрометирани подслушвания, нито съмнителни имотни афери и провалени дела. 

Независимо от противоречивото възприятие за Цветанов, не може да се отрече фактът, че през последните 10 години той е основен политически фактор на национално ниво. Днешният ден ще бъде запомнен като неговото официално напускане на фронтовата линия и преминаването му в редиците на редовите членове на управляващата партия ГЕРБ.

 

Когато в края на март 2006 година в Софийския градски съд е регистрирано гражданско сдружение под името "Граждани за европейско развитие на България" с председател Душана Здравкова и заместник-председатели Цветан Цветанов и Красимир Велчев, всички виждаха в Цветанов довереника на Бойко Борисов. Най-близкият му човек, неговата дясна ръка в Столична община и председателстващ партията, прекара години в сянката на неформалния лидер. С покачването му нагоре по политическата стълбица, той стабилизира позициите си и почти доближи влиянието си с това на Бойко Борисов, който вече беше министър-председател. Външните фактори още тогава виждаха вражда между Борисов и Цветанов. Категорични доказателства за търкания между двамата никога да не излязоха на бял свят, но в крайна сметка Цветанов си отива заради това, което сам е сътоворил. А той най-добре знае какво е.

От кмет до министър

През 1997 г. Цветанов започва работа в администрацията на Министерството на вътрешните работи (МВР) в отдел "Човешки ресурси". След 2001 г. става оперативен помощник на Бойко Борисов, който тогава е главен секретар. Казват, че двамата са неразделни.

През септември 2005 година Бойко Борисов напуска МВР, а през ноември е избран за кмет на София. Цветанов също напуска министерството и става заместник-кмет.

След като през 2006 година Цветанов става формален лидер на ГЕРБ, той същевременно оглавява и предизборния щаб на партията.

Борисов-1 - Ченгето

След успеха на изборите през 2009 година, той се въздига до вицепремиер и министър на вътрешните работи в новото правителство на Борисов. Първоначално влиза в ролята на "доброто ченге". Поредица акции срещу престъпността вдигат рейтинга му главоломно. Сред тях са удари срещу групите за отвличания "Наглите", "Килърите", "Октопод", "Захарно петле", "Медузите", "Дупетата". Наименуването на спецоперациите с гръмки имена е изцяло патент на Цветанов. В началото на мандата на "Борисов-1" Цветан Цветанов е гордостта на управляващите и пример в борбата срещу престъпността. Акциите започват в края на 2009 и се разгръщат през цялата първа половина на 2010 година.

Началото е поставено с "Наглите" - група за поръчкови отвличания, закопчана през декември 2009 г.

На 10 февруари 2010 година са задържани 12 души, сред които и бившата барета Алексей Петров в акция "Октопод". Кадрите, разпространени от МВР, дават заявка за осъдителни присъди. 

Следват акциите "Килърите", по които са задържани шампионът по сумо Петър Стоянов и великотърновският бизнесмен Георги Вълев през юли. Делото се точи близо декада и завърши с ефективни присъди.

С времето обаче акциите се обръщат срещу самия Цветанов. Алексей Петров е освободен и влиза в политиката. През 2018-а процесът окончателно приключва с оправдателни присъди за всички арестувани - включително т.нар. братя Дамбовци - Пламен и Йордан Стоянови.

В бумеранг се превръща арестът на Николай Цонев - датата е 1 април 2010 година. Видеото от ареста, в който бившия министър е проснат на земята обиколи националните медии за назидание. Обвинението е за подкуп, присъдата след години - оправдателна. Прокурорът, водил акцията - Роман Василев, отдавна е извън системата. Нещо повече. Впоследствие излиза автентичното видео, от което става ясно, че са изрязани моменти, като категоричния отказ на Николай Цонев, като военен с чин в Българската армия, да застане на колене.

По някои от делата България е осъдена в Страсбург и дължи около милион и 600 хиляди лева обезщетения. В едно най-скорошните си интервюта Цветанов заяви, че "може да са допуснати слабости", но жертвите му благодарят. Остана непреодолимото усещане, че голяма част от операциите бяха мотивирани със стремежа за по-висок рейтинг.

Следва скандал с шест апартамента и два гаража в София, една къща с двор в провинцията, 9 дка гори и влогове за над 100 хил. лв. Всичко това е съпружеската имуществена общност на Цветанови. Половината придобита по времето на зам-кметуване на Цветанов в Столична голяма община през 2008 г., сочи декларацията на Цветанов пред Сметната палата от 2009 г.

Същевременно Цветанов и съпругата му никога не са се занимавали с бизнес и нямат регистрирани на тяхно име търговски дружества. Според изнесените данни излиза, че благосъстоянието на семейството на вътрешния министър за около една година се е увеличило с над 500 хиляди лева и това не е резултат от законни доходи, твърдят тогава от партия на Яне Янев (РЗС) .

Това предизвиква обществен скандал и данъчна проверка на Цветанов през 2010 година.

Следва скандал с подслушванията. През 2013 година. Твърди се, че от септември 2009 г. до март 2013 година, нерегламентирано и незаконно са подслушвани бизнесмени, политици, магистрати и др. Специалните разузнавателни средства (СРС) са правени без решение на съответните органи на МВР и без съдебни разрешения. Главният прокурор Сотир Цацаров индиректно признава, че техниката за подслушване е въведена в употреба по времето на правителствато на ГЕРБ и разпорежда проверка по случая. Като един от предполагаемите поръчители на подслушването е подозиран Цветанов. Сутрешните блокови са посветени на скандала с подлушването. Според ген. Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР, министърът трябва да е първият, срещу когото да бъде образувано наказателно производство, и първият, който да поеме отговорност в таката ситуация. "Четиримата служители с досъдебни производства не са извършвали пряко подслушването. Има много хора, които са участвали", категоричен бе ген. Петров.

Експертите коментираха и опита на служителя от СДОТО Радко Димитров да унищожи информация от подслушвателния автомобил с отвертка. Той буквално промушва с инструмента цялата техника по Цецомобила, както се прочува служебната кола. Всичко това се случва по времето на рождения ден на Радко Димитров. Каквото и да е празнувал тогава, прокуратурата разпореди:

"Да се провери кой се е обадил и е накарал Радко да хване отвертката."

"Предпоставки е едно, доказателства - друго", каза тогава Цветанов, който пък от своя страна зададе въпрос дали в момента, в който е напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с Бойко Борисов не са подложени на незаконно подслушване.

Борисов 2 - Специалист по избори

10 октомври 2014 година.

Цветан Цветанов няма да е вътрешен министър! Това обявява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата официална пресконференция на партията след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това е моментът, в който Цветан Цветанов се превръща в "изборджия" - човекът, който отговаря за успеха на вота. Часовникът тик-така, а Цветанов като ръководител на изборния щаб на партия ГЕРБ организира участието на партията в парламентарните избори. Все още е с две обвинения, повдигнати след скандала с подслушванията и искането за сваляне на имунитета му, за да бъде разследван.

На 10 юли 2013 г. прокуратурата повдига второ обвинение на Цветанов - за възпрепятстване на разследване срещу Орлин Тодоров - бивш директор на регионалното звено на служба за борба срещу организираната престъпност във Велико Търново, който в лично качество е приближен на бившия директор на службата Станимир Флоров, както и на Цветанов.

На 22 ноември 2013 г. прокуратурата повдига трето обвинение на Цветанов - за длъжностно присвояване в особено големи размери от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и друго престъпление по служба. Парите били присвоени в полза на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

По едно от повдигнатите обвинения от прокуратурата Цветанов е оправдан на първа съдебна инстанция. По друго е осъден ефективно на 4 години затвор, заради високата обществена опасност. На 14 септември 2015, Цветанов е оправдан от Апелативния съд затова, че като министър на вътрешните работи по време на предишното правителство на ГЕРБ шест пъти отказва да разреши искането на съда за използване на СРС срещу Орлин Тодоров и още двама души. Под исканията Цветанов писал "НЕ!!!". Преди това той е осъден на четири години затвор по това дело, но върховните магистрати връщат делото за преразглеждане с мотивите, че съдиите не са били безпристрастни.

На 14 септември 2015, Цветанов е оправдан.

По времето на разследването депутати и местни лидери на ГЕРБ, които отдавна пишат срещу Цветанов и молят Борисов да се отърве от него, обявяват, че започва поетапно напускане на партията от нейни членове и създаване на нов политически проект. Според тях партията им е използвана като ракета-носител за заемане на постове и облагодетелстване от властта. Разцеплението на ГЕРБ е факт - 10 напускат. Цветанов ги нарича "метастази".

"Партията, когато е в опозиция, има възможност да се очисти от вредните метастази, обяви Цветанов и допълни, че "мирисът на пари явно там е много по-голям", казва той. 

Борисов 3 - Балансьорът

В правителството "Борисов 3" Цветанов заема ролята на политика-балансьор, след като смазва връзката с коалционния партньор "Обединени патриоти". Реално това е продължение на работата на Цветанов от кабинета "Борисов 2", когато коалиционен партньор на ГЕРБ бяха Реформаторският блок и "АБВ". Още тогава Цветанов бе човекът, който защитаваше и придвижваше всички точки от коалиционното споразумение. По този начин той се бе ангажирал пряко с изпълнението на ангажиментите в парламента, за които отговаряше партия ГЕРБ, докато Борисов бе ангажиран основно с премиерския пост. Връзката с парламентарните структури бе изцяло в ръцете на Цветанов.

В основата на отминалите европейски избори Цветанов бе в основата на коалицията със СДС. Той успя да се споразумее с Румен Христов и така на избираемо място в листите влезе Александър Йорданов, а втори кандидат на СДС беше на последното 17-о място. В коалицията място имаше и за земеделците на Анастасия Мозер, и за Съюза на репресираните. 

С балансьорски нюх и непризнато до скоро умение да излиза чист от всяка ситуация, в края на мандата на "Борисов 3" рейтингът на Цветанов се срина драстично- обратнопропорционлно на възхода на ГЕРБ през 2009 г.

"Апартаментгейт" - аферата, за която писа цял свят, дискредитира Цветанов окончателно. Точно преди изборите през 2019 година, Цветанов е проверяван отново от прокуратурата за покупка на луксозен имот на занижени цени. И макар по документи всичко да е легално, в обществото остава запитването защо един управляващ и как успява да подбива пазарните цени. На сделките на Цветанов може да завиди всеки един професионален брокер на имоти. Защото всички те са законни и струващи жълти стотинки. Но отвъд монетаризирането, му излизат доста скъпо -  в политически аспект. 

"Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже", заяви тогава зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на въпрос на водещия на БНТ Бойко Василев дали се чувства наказан, след като трябваше да напусне от парламента заради необяснимо евтината сделка за луксозен апартамент от фирма "Артекс".

Тези думи му взеха главата.

"Как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз. Към моите съм изключително строг. Не заставам зад тях. Аз съм за анкетна комисия. Ако искаме да бъдем коректни, трябва да има. На г-жа Цачева дори не ѝ позволих да се върне като депутат в парламента. Другите партии и институции да решават за себе си", заяви  в отговор Борисов.

"Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов, видяхте - изтеглих го назад, структурите си работят, евродепутатите са ни в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Те въобще една европейска тема не повдигнаха", заяви Борисов пред журналисти в Габрово, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. 

Три дни по-късно дойде и новината:

Момчето си отива

"Нямам приятели", заявява премиерът в национален ефир, за да разбие представите, че Цветанов му е близък. И раздялата е предначертана.

"Имам 11 часовника от Бойко Борисов, по един за всяка изборна победа. И сега си имаме залог - ние сме малко суеверни. Убеден съм, че имаме потенциал и за 7 евродепутати и моята колекция от часовници ще се увеличи", каза Цветанов преди евроизборите. А след тях си отиде, както дойде - по избори и с апартаменти.

Коментар на Дир.бг

Main Menu