Грешни изводи от статистиката за грипа

31 Ян 2020 08:33
 
     Социолозите не сме епидемиолози, нито дори медици, но поне малко имаме представа от статистика - а донякъде и от медицинска такава. Ето защо си позволявам да коментирам изказванията на водещи епидемиолози у нас, които, според мен, са крайно неубедителни и показващи  неспособност за тълкуване на статистически данни.
 
    Става дума, разбира се, за епидемията на новия китайски коронавирус, която хвърли в тревога медицинските, а и други, власти на хиляди километри от Китай. Китайските власти – уникално! - блокираха достъпа до многомилионна провинция с големи градове, в центъра на които е Ухан, тъй като има вече около 7700 заболели от вируса и над 170 починали.
 
    Епидемиолозите се надпреварват да ни успокояват – според директора на детското отделение в Инфекциозна болница доцент Атанас Мангъров при настоящата епидемия смъртността е между 3 и 4%, което било доста по-малко от случая през 2002-2003    г. „Смъртността при настоящата епидемия е само 3-4%, успокоява д-р Мангъров.
 
      Добре е медиците да не ни правят на идиоти.   Първо, смъртност от „САМО“ 3-4% никак не е малко, тъй като заразените могат да бъдат стотици милиони, ако не и милиард...Защото се касае за неизвестен вирус, силно вирулентен и най-важното- с огромен инкубационен период от до 10-14 дни, което прави изолирането на вече заразени хора невъзможно (тъй като нямат ясни признаци, за да бъдат идентифицирани като носители).  Скокът на вируса   изведнъж в 18 страни (в момента, когато четете това, навярно са станали и повече, всеки час те се увеличават...)  показва,че става дума за глобална опасност, за епидемия, която всеки момент навярно ще се превърне в ПАНДЕМИЯ.  Да си припомним, че през 1918 г. т. нар. „испански грип“ порази 500 милиона души, а днес населението е 4  пъти по-голямо и международните транспортни връзки несравними (самолети,  автомобили...).  
     Хайде сега изчислете колко са „само“ 3-4% смъртност при заразени, примерно, при евентуалната пандемия (не дай боже) 1 милиард човека... Ами че това са „САМО“ 30- 40 милиона смъртни случая – доста повече от тези през Първата Световна война и 160 пъти повече от общите жертви на двете атомни бомбардировки над Хирошима  и Нагасаки...  
        Уви, същите бла-бла „прогнози“  отправят и доц. Райничка Михайлова - БНТ 1 в „Денят започва“ с Г Любенов: “Смъртността е по-ниска... Рискът за България е почти нулев...“ и представителят на СЗО у нас доц. Михаил Околийски („...На фона на 7000 смъртността е сравнително ниска“...  На което водещата Поли Златарева абсолютно основателно подскочи: “Така ли??  Какво ни казвате, че коронавирусът не е по-смъртоносен, така ли ?“)
       Господа и дами, при една пандемия и стотици милиони заразени, възможните жертви при „малката“ 3-4 % смъртност означава десетки милиони загинали, не е ли елементарно?
 
    А има и още нещо.  Всъщност, смъртността от вируса май не е „само“ 3-4%. Над 170 починали (през нощта са достигнали вече 212...) при 7000 заболели може да изглежда и малко, но....  съвсем не е така. Защото част от тези 7000 заболели предстои да развият по-тежки състояния и на някои от тях им предстои  (почти сигурно) летален изход! Тоест, трябва да се изчака отминаването на вируса, т.е. оздравяването на тези 7000 и тогава ще може да се каже колко измежду тях са оздравелите, и колко са загиналите... Очевидно, последните няма да се ограничат с числото 170... , уви...
     Колко са излекуваните в момента не се знае, очевидно далеч по-малко от 7000. Ако се вярва на Франспрес от вчера :“Известни са около 7 736 случая на заразени до момента във всички китайски провинции, 170 души са починали от усложнения, а 126 души са били излекувани ...“  Разбирате ли? Приблизително колкото са починали, толкова са и оздравели -но това прави смъртността гигантска, около 50 %., ако данните са верни.
     Все пак, да не се плашим, навярно ще има много нови оздравели и смъртността едва ли ще достигне и 10%. Което никак, никак не е успокояващо, предвид възможността вирусът да се разнесе навсякъде за 1-2 седмици, заболелите растат по експонента. 
    Както пише българският генетик Св.Стамов :“Обичайният зимен грип е със смъртност от порядъка 0.01-0.13%; смъртността до тук от коронавируса е минимум 3%, което го прави...30 пъти по-смъртоносен от обичайния грип. Разбира се, на тоя етап, смъртността на корона вируса е всъщност около 10%, (кохортата, от която са починалите, е от преди 10-13 дни, респективно е десетина пъти по-малка от днешната кохорта на заразените) което я прави около... 100 пъти по-висока от грипната...“ 
   Неслучайно снощи СЗО обяви „глобално извънредно положение“ заради епидемията. Остава да се надяваме на Господ, както правят епидемиолозите – тяхната надежда е вирусът сам да си мутира и се превърне в нова, по-безопасна за човека форма.  Въпрос е, дали това е достатъчно и не трябва ли да вземат по-енергични мерки от световната общност, докато не е късно...
 
   Но с цифрите и фактите трябва  медиците да внимават, когато определят кое е „малко“ и кое не. Особено в толкова деликатна сфера, като смъртността от заболяване...
 
Коментар на Николай Близнаков