Новогодишни  гадания и предсказания: Н. И. Р. И.- НОВАТА СВРЪХ-ДЪРЖАВА В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА, а в центъра е България 

08 Фев 2020 19:54

   Независимо кой от двата сценария ще се сбъдне – разхлабване на връзките между страните в Европейския съюз (но не до пълното им разделяне) или запазване на статуквото с бавни движения към федерализация, обективни фактори ще допринесат за създаването на нова мощна регионална (свръх-държавна) структура – навярно в неговите рамки, но при евентуално разпадане – и извън него. 

   Такива квази-държавни обединения отдавна са в ход в други региони – да вземем, например, Вишеградската четворка, в която бивши страни от Австро-Унгарската империя активно си сътрудничат и синхронизират позициите и политиките си. Остава към Чехия, Словакия, Полша и Унгария да се присъедини напълно и Австрия и – репликата на А.-У.  империя ще е готова...

     Но в нашия регион се оформя друго квази-държавно обединение – ще го наречем  Н.И.Р.И. Тоест - Нова Източно-Римска Империя. Тя обхваща населението (европейското население) на някогашната Източно-Римска Империя или по-точно - наследниците му. Обединението на Гърция, България и Румъния вече е в ход.  Не само православната религия, която е доминираща в трите страни, е причина за това. Битовите навици, определени културно-исторически особености, традиции и т.н. са много близки. (Някои могат да ги нарекат и „балкански“, а оттам може да настояват и за „Б.И.Р.И.“... ).   

     Румъния и България вървят „в тандем“ отдавна и Европа във всичко така ги и разглежда. България и Гърция стават все по-близки, скоро и газ ще има оттам, а егейско-тракийското крайбрежие е донякъде полу-българско. Икономическото ниво и на трите се сближава - Румъния и България гонят гръцкото, което вече не спада, но и не расте бързо, така че населението и на трите ще е със сравними доходи на глава от между 10 и 20 000 долара още тази година.   

    И трите държави са членки на ЕС, спазват общи правила, законодателството е много близко, политическите нрави - също, за бита и културата говорихме.  В расово отношение населението на България и Румъния е абсолютно идентично, както и на Северна Гърция – само южно-гръцките и островни земи имат донякъде антропологически различно население.

      Навярно новата структура ще има много по-сериозно думата в международните дела. Не само, защото с площта си от почти 500 000 кв.км. (с крайбрежните води на Гърция – до 800 000) и население от над 40 милиона тя ще гони Франция, но и защото ще контролира напълно посоката от центъра на Европа към Азия (Мала Азия).   

    Разбира се, новата свърх-държава за пълнота се нуждае още от Сърбия и Македония (а и поне Черна гора).  Те веднага ще бъдат приобщени, ако влязат в ЕС (за Турция или други държави с мюсюлманско население засега е рано да се мисли).  Със Сърбия и Македония НИРИ ще заема 600 000 кв км с население над 50 милиона.

    Естественият център на обединението е България, официални езици си остават сегашните официални езици на страните, общата валута- евро. Законодателствоно няма да е синхронизирано на 100% - ако днес в ЕС то е, примерно, над 60%, в НИРИ ще бъде над 80%. Възродени традиции на Източната Римска империя? Навярно частично... Постоянна столица няма - доколкото е необходим център, сегашните столици ротационно ще поемат функцията. Общ футболен отбор не се предвижда...:))

  Безспорно с НИРИ интересите на народите в нея ще бъдат по-добре представяни и защитавани на европейско и глобално ниво. Да не говорим, че няма да ни се налага вече да взимаме Солун със щурм...

Коментар на Николай БЛИЗНАКОВ

........................................................

 ПРОГНОЗА ?  Или стартиране на  нов ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ?

Тези, които свързват автора с политиката, може да се спрат на последното.

Но пък онези, които го помнят като преподавател и автор на университетския курс „Футурология“ и лидер на Клуба за прогностика и фантастика „21-ви век“, навярно ще предпочитат ПРОГНОЗАТА...

======================

Main Menu