ТЕЖКИ  ДНИ  ЗА  БЪЛГАРИЯ: ЗАБЛУЖДАВА ЛИ НИ ПРЕДНАМЕРЕНО  НАЦИОНАЛНИЯТ ЩАБ ?

18 Дек 2020 18:26

      Днес ( б.р. -вчера)  Националният оперативен щаб даде поредния се брифинг за ситуацията  КОВИД 19. Разбирам, че не само аз, о и доста хора са се възмутили. Защо ?

      МАНИПУЛИРАНЕ:  Ако слушате внимателно, не може да не се възмутите.  Въртене на цифри и факти така, че да излезе, че работим добре, нещата вървят към добро, ама може и по-добре.  Фалшивият оптимизъм се помпа от спекулирането с изводи, градени върху едни числа, които нищо, всъщност, не означават – броят на позитивните тестове  - дневно или седмично.  И на децата в прогимназията им е ясно, че колкото по-малко тестове се правят, толкова по-малко позитивни ще има. И точно това се прави в България – вече няма по 10 хиляди теста, а двойно по-малко. Е, как да не паднат позитивните резултати? При това все повече и повече хора се тестват по бързите и евтини антигенни тестове. 

     ПРИКРИВАНЕ ИЛИ ФАЛШИВИ ДАННИ?

        Повече от седмица доста медии публикуваха тревожната новина, че България е на ПЪРВО МЯСТО в света по ръст на починали от Ковид (всички вече знаят, че броят на позитивните тествани съвършено не отразява вярната картина).  Вместо това ни заглавичкват с информация, че в Европа сме след Словения, а пък по заболеваемост 14-ти...Така ли?  Но защо официалните международни данни са други – т.е., съвсем категорично ни поставят на Първо място в черната класация...  (виж по-долу)

         КУРИОЗИ: 

    Кралят на Швеция определи стратегията на държавата с епидемията като провал. Скандинавската страна не въведе почти никакви забрани и разчиташе на доброволно спазване на дистанция и носене на маски. 

    НО ! България, която се гордее с уж навременните правила, отдавна НАДМИНА Швеция по брой на починалите и се движи устремно нагоре към черните рекорди !  Но смъртността напредва тук дневно с 31 на хиляда, а шведската – едва с 1 на хиляда ! 

    „Адът продължава: К 19 с черен рекорд в Турция -243 само за ден!“  И „Правителство наложи полицейски час през работните дни и пълен локдаун през уикендите...“

    Е, добре, но Турция е 12 пъти по-голяма от България и 243 отговаря на  20 починали у нас... Пък те са 191...   И общо починалите там са 200 на милион, а нашите почти 900 на милион. Там наричат 20 души „АД“, а тук при 191  според Националният шаб - „нещата вървят към добро...“?!

    Хайде, стига ! Рефлексите на замазване от Чернобилската авария май пак сработват...

    Не давам рецепти.  Искам само сънародниците да знаят верните факти и числа. А те недвусмислено показват – България води в световен мащаб в разрастването смъртността от К 19 ! 

    За любителите на точните цифри ето и извадките от официалните международни източници за България и ключови за сравнение страни (най-вече наши съседи) от последния ден.

              

                       ПУБЛИКУВАНИ ОФИЦИАЛНИ ДАННИ НА 17.12   (ОТЧИТАТ 16.12)

           Относителен брой починали на милион жители и ръст спрямо починалите.   

https://www.worldometers.info/coronavirus/

СТРАНА

ПОЧИНАЛИ НА 1 МИЛИОН

РЪСТ  КЪМ ДОСЕГАШНОТО НИВО      (В  ХИЛЯДНИ)

БЪЛГАРИЯ

28

31

СЛОВЕНИЯ 

19

18

ИСПАНИЯ 

4

4

ФРАНЦИЯ

  5

5

ЧЕХИЯ

11

11

САЩ

9

11

МАКЕДОНИЯ

11

11

РУМЪНИЯ 

  8,6

12

СЪРБИЯ

  5,6

20

ШВЕЦИЯ

  0,7

1

Още по-фрапантни са данните за РЪСТА на починалите на двуседмична база спрямо първия пик на болестта

                                 

ТАБЛИЦА 2:   Ръст на починалите до 17.12  спрямо първия пик на пандемията   

 World in Data -  Biweekly deaths -Relative Change )

СТРАНА 

  Ръст в %  :

БЪЛГАРИЯ

    8 245  

ХЪРВАТИЯ

    5 446

УКРАЙНА

    4 877

УНГАРИЯ

    3 204

ГЪРЦИЯ

    1 841

СЛОВЕНИЯ

    1 681

СЪРБИЯ

      991

РУМЪНИЯ

      758

САЩ

      62

ЕВРОПА  (средно)

       29

Източник: -  https://ourworldindata.org/grapher/biweekly-covid-deaths?tab=table&time=2020-04-10..latest&region=Europe   

Надявам се уважаемите управляващи да приемат тази и други подобни обосновани критики, като задължителната форма на граждански контрол върху всички действия. Към тях отнасям и собствените ми критики към неадекватни и нелепи ограничителни мерки, които бяха въведени през пролетта и станаха причина за сериозно подкопаване доверирето на обществото към правителствените политики в опитите за ограничаване на паднемията.

Николай Близнаков

социолог