Защо Каназирева се справя

26 Мар 2021 14:40

 

Kак градивната критиката се пренася в управлението?

 

 Партиите на тези избори решиха да направят опит да разчупят обвивката си и да се отворят за активните граждани. Това може да се види в политическите сили, които управляваха през последните четири години. Явно се чувстват застрашени, леко изхабени или разбират, че се отдалечават от хората. В техните листи влязоха бизнесмени, общественици, актьори, музиканти и шоумени. В Пловдив област ГЕРБ реши да заложи на един от своите опоненти за кметския стол на града през годините и областен управител Дани Каназирева. Юристката, която започна своята политическа кариера като един от първите хора на ГЕРБ под тепетата, а след това създаде силната местната партия Съюз за Пловдив, в беше един от критиците на управляващите в града. Дани Каназирева не правише компромиси и постоянно атакуваше неправилните решенията в Общинския съвет. Винаги защитаваше десните си ценности като се бореше за ниски данъци и добра бизнес среда в Пловдив. Критикуваше Общината за данъчната и финансовата политика, както и решенията по проблемни сфери като транспорта и некачествените ремонти.  Така работеше през годините.” Знам как да защитавам обществения интерес и го правя ежедневно, като съм доказала това през годините като общински съветник.”, е казвала водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Пловдивска област. Тази борбеност и спечели първия й държавен пост на областен управител. В Пловдив Бойко Борисов винаги е следвал максимата областният управител да е опонент на кмета.  Така беше и с Иван Тотев и Славчо Атанасов, Здравко Димитров и Иван Тотев, това направи и с Дани Каназирева и Здравко Димитров. Всеки от тях е бил опонент на другия. За много от пловдивчани назначаването на Каназирева беше изненада, все пак Съюз за Пловдив беше трета политическа сила в града. Борисов заложи именно на нея, и не сгреши. Тя беше изправена пред избора – или да продължи да критикува, без да има възможност да решава, или да поеме поста и да започне да работи активно за хората. Тя избра второто. 

 

Още със стъпването си тя и нейният екип започнаха работа по проекти, които бяха оставени да отлежават в чекмеджетата – важни пътни артерии, проекта Въча, незаконните сметища, качеството на питейната вода и канализацията в Пловдивска област, замърсяването на реките и въздуха, Околовръстното и други. Зае се с решаване на проблемите с кариерите в Пловдивска област. Благодарение на нейната помощ и активност кариерите над Белащица бяха спрени. “В момента, в който станах областен управител, първите думи бяха, че не искам да слушам "не може" и "не става". Няма проблем, който не може да се реши. Всеки проблем има решение. Въпросът е то да бъде намерено и да се изпълни от съответните институции по най-бързия начин. Всичко друго е оправдание и замитане на проблема под килимчето.”, е на мнение Каназирева. Една от най-трудните задачи, с които се сблъска досега беше Ковид-кризата и поемането на Областния щаб. Може би за първи път се сблъска с нещо, което е непознато и извън нейната сфера на познания, но основната задача беше създаването на добра организация. Това беше и ситуация в цялата държава. Със сигурност няма човек, който да знае какво да направи в тази ситуация, но Каназиева събра около себе си най-добрите медици и шефове на болници в щаба. Щабът успя да се справи с най-трудните месеци в края на миналата години и с малки трудности започнаха етапната ваксинация в Пловдив и областта. “Искам от цялото си сърце да благодаря на болниците и на лекарите, на всички медици, които денонощно спасяваха човешки животи. Наистина беше трудно и имаше моменти, в които не съм знаела как и какво точно в коя минута и секунда да направя.  Защото за мен няма значение дали си народен представител, областен управител, кмет. Важно е да си човек. Да помогнеш на непознатия, на нуждаещия се, на този, който има нужда в момента от подкрепа. Това е чисто човешката страна на решаването на всеки един проблем.”,споделя пред медиите Каназирева.

 

Вoдaч нa лиcтaтa на ГЕРБ зa Плoвдив-oблacт e ecтecтвeнo прoдължeниe нa нейната рaбoтa кaтo oблacтeн упрaвитeл. Каназирева познава изключително добре проблемите нa областта и мoже дa бъдa пoлeзнa за общините. През годините Дани Каназирева на няколко пъти се опитваше да разчупи обръчите, в които бе поставен Съюз за Пловдив, защото като регионална партия тя нямаше възможност да се бори за национална представителност. През годините Каназирева направи сътрудничество за парламентарни избори с други партии от десния сектор - с "Нова република". Начинанието не постигна успех. А парламентът остана мираж за всички десни формации извън ГЕРБ. “Моята лична кауза е да има силни региони и децентрализация. Това е дясната политика, зад която винаги съм заставала и подкрепяла. Аз съм десен, работещ и с добро образование човек, и в това отношение нищо не се е променило.”, споделя Каназирева. За това и през годините тя беше критикувана и oбвинявана в пoлитичecкa хaмeлeoнщинa. Удобни политически атаки от хора, които по един или друг начин са участвали в управлението с ГЕРБ или партийни лидери, които са били в управление със своите политически врагове.

“Нa 27 гoдини влязoх в пoлитикaтa, учacтвaлa cъм caмo в двe пaртии, и двeтe cъм ги cъздaвaлa. Нe cъм билa прocтo члeн нa ГEРБ. Пътищaтa ни ce рaздeлихa пoрaди фaкти и oбcтoятeлcтвa, нo aз нe oтидoх нaзaд, a cъздaдoх coбcтвeнa организация. Тeзи, кoитo oтпрaвят критики cрeщу мeн, ги бия нa вceки eдни избoри. Eдин дeceн рaбoтeщ чoвeк нямa кaк дa нe рaбoти c дecнитe фoрмaции. Никoгa нe cъм прoмeнялa принципитe cи, винaги cъм рaбoтилa в пoлзa нa oбщecтвeния интeрec.", заяви в едно свое участие по телевизията Дани Каназирева. Водачът на листата на ГЕРБ е от хората, които обича региона си. Никога не е делила хората на цветове и не имала различни отношения към кметовете.За нея всеки един проблем е приоритетен. Дори и хората, които не я харесват не отричат, че по време на цялата й политическа кариера Каназирева е защитавала справедливите искания на хората и е търсила варианти за решаване на проблемите, без значение дали е била в опозиция в местния парламент, или в качеството си на областен управител. За нейните избиратели, както и за нейните критици е ясно, че тя придава добавена стойност на всеки пост, който заема. В тази странна предизборна кампания и сложната политическа обстановка личностите, а не партиите ще предопределят вота. За това на 4 април българите трябва внимателно да решат кои хора ще бъдат тяхното лице и глас в новия парламент.     

Main Menu