Ненасилието в училище в спектакъла „Историята ти (Ти) в мен“

03 Апр 2019 10:22

Насилието сред подрастващите е следващият обект на работа за театралния режисьор, университетски преподавател и директор на Университетски театър на Нов български университет доц. д-р Възкресия Вихърова. Със своя интердисциплинарен екип тя изследва насилието в българското училище и дава артистична алтернатива за справяне със социалния феномен.

Проектът „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“ стартира през април 2018 г., когато бяха проведени срещи с училищната общност в град Пловдив под формата на сесии по Форум и Плейбек театър. Чрез тях бяха извлечени реални истории за насилие в българското училище.

Тези истории дават началото на спектакъла „Историята ти (Ти) в мен“, чиято специална премиера в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ ще бъде на 12 април 2019 г. от 19,00 ч. и 21,00 ч. и 13 април 2019 г. от 19,00 ч. в Център за съвременно изкуство „Баня старинна“. Зрителите ще могат да посетят три представления, които илюстрират мащабите на проблема - насилието в училище. Участници в представлението са както популярни лица за българския театър, така и млади артисти част от НУЛЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ. Това са децата на прехода, които според психолозите са в основата на засилените прояви на жестокост и насилие.

Освен участието си в спектакъла младите артисти ще проведат и поредица от улични танцови акции под надслов „Танцувай за Ненасилие в училище“, които ще завършат с парти в „Баня Старинна“ на 13.04.2019 г. от 22,00 ч. Те са по музиката и с участието на един от най-популярните в България - DRUM&BASS DJ – ОGONEK.

Като част от модула  ще бъде представен и спектакъла „Премълчаното разказано“ на 9.04.2019 г. от 20,00 ч. в „Баня старинна“. Той е създаден по историите на три жени – реални прототипи, преживели насилие и е идеолог на настоящия проект.

На 10.04.2019 г. от 11,00, 15,00 и 21,00 ч в СКЛАД  ще бъде представена и 24-часова акция по Форум Театър с водещ Янко Велков.

Проектът „Премълчаното разказано-пътуваща сцена“ е израз на активната позиция на доц. д-р Възкресия Вихърова, която като директор на Университетски театър и преподавател в Нов български университет въвлича общност от артисти, студенти, преподаватели и създава една от основните университетски инициативи.

Тя е фокусирана върху проблема с насилието в българското училище и необходимостта да се даде алтернатива за справяне с него. Това е една активна позиция, която не само констатира и описва социалния феномен, а създава общност, ежедневно стремяща се да покаже мащабите му, да го извади от анонимност, да привлече общественото внимание към него. Една битка за Ненасилие, която цели повишаването на обществената чуствителност към проявите му и изграждане на нетолерантност към тях. Чрез мощните средства на изкуството  се показва една реална ситуация, създават се творчески продукти, които не са страшни за гледане, а въздействащи и провокиращи размисъл.

Билети за спектаклите „Премълчаното разказано“ и „Историята Ти (ти) в мен“ , както и за партито „Танцувай за Ненасилие в училище“ може да си закупите от касите на EASY PAY и в системата на EPAY GO със специална опция за дарение към UNICEF България. Останалите инициативи са с вход свободен.

За повече информация може да последвате страницата на проекта в социалните мрежи. Ще я намерите под името @untoldtold.

Main Menu