Съвременното изкуство на Източна Европа на шест места в Пловдив

05 Апр 2019 13:01

 

Една от най-престижните колекции от съвременно изкуство на Стария континент бе открита снощи в Градска художествена галерия в Пловдив. Изложбата носи заглавието „Чуйте ни – артистичен интелект“ и показва над 80 творби, създадени през последните 30 години от повече от 40 художници, родени и израснали в Източна Европа и е част от немската колекция „Дойче Телеком“.

 

Творбите са разположени на шест специално подбрани от кураторите Натали Хойос и Рейналд Шумахер пространства в Пловдив - Балабанова къща, къща Хиндлиян, Галерия „Златю Бояджиев“, Народна библиотека „ Иван Вазов“ и СКЛАД.

 

По време на откриването приветствие поднесе зам.-кметът по култура Александър Държиков, който не скри увереността си, че изложбата ще предизвика силни впечатления за пловдивчани и гостите на града. „Тази изложба е естествено продължение от годишнината от падането на Берлинската стена, която бе представена в началото на годината. Огромно удоволствие е да открием за пръв път пред българска публика тази престижна колекция“, сподели той.

 

Специално за откриването гостува и артистичният директор на телекома Маргарет Фишер, която сподели гордостта си, че изложбата е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. За нея експонатите в колекцията имат дълга история и много от тях са лични. За 8-те години от началото си, тя вече наброява над 280 произведения на 75 артиста, създадена в отговор на промените, настъпили в Европа след падането на Желязната завеса. Българското участие в нея е представено от авторите Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов и Мартина Вачева, които също присъстваха на откриването. Техни произведения могат да се видят и в шестте локации на изложбата.

 

 

Main Menu