Монстрация в Пловдив - Мир! Труд! Макарони!

24 Апр 2019 13:57

 

На 1 май в Пловдив ще се проведе първата за България Монстрация. “Шествие в чест на тържеството на абстрактния абсурд и против скуката и самохвалството. Мир! Труд! Макарони!” – така организаторите ѝ анонсираха мероприятието. Възраст и професия не са важни за да станете участници - трябват ви само добро настроение и чувство за хумор.

 

Монстрацията е художествена акция и весел празник едновременно. Участници измислят неочаквани лозунги («Свобода на буквата К», «Добър асфалт няма да си намериш на пътя», «В очакване на чудо»), рисуват плакати. Главните идеи на празника са самоирония, свобода на самоизява и умишлена аполитичност.

 

Това е 16-та година като веселото шествие с абсурдни лозунги и ексцентрични костюми се провежда в различни градове по света. Артьом Лоскутов, художник от сибирския град Новосибирск, измисля Монстрацията през 2004 г. Мероприятието се проведе в Прага, Киев, Рига, Кишинев, Пекин, Патая… Тази година в Монстрация ще участват 28 градове, включително и Пловдив.

 

Участниците на шествието ще се срещнат на 1 май в 12 часа до Античния стадион на Филипопол и ще минат по ул. Княз Александър I до площад Стефан Стамболов.