С благословия и наричане започна празничният концерт на фолклорен ансамбъл „Тракия“ /снимки/

17 Дек 2019 17:11

 

 

Музикантите, танцьорите и хористите от ансамбъл „Тракия“ пренесоха публиката в Дома на културата „Борис Христов“ в изключителния свят на фолклорните традиции. Концертът започна с наричане за здраве и берекет, който коледарите отправят към домакините и благославят стопаните. Актьорите от ансамбъла представиха обичая „Куди“, който отразява отношението на момците към труда и желанието им да посетят домовете на любимите момичета и да покажат пред близките им чувствата си. Танцът е характерен за района на Съединение и е разпознаваем с надиграване и младежки закачки. Той е част от богатия репертоар на ансамбъла и е претворен за сцената от създателя на ФА „Тракия“ проф. Кирил Дженев, който преди 45 години го основава и го превръща в една от емблемите не само на Пловдив, но и на България.

„Специално за празника подбрахме живи и експресивни танци от всички области на страната“, посочи ръководителят на ансамбъла и автор на хореографията проф. Даниела Дженева, която продължава мисията на баща си да съхрани богатото фолклорно наследство.

Актьорите от ансамбъл „Тракия“ изпълниха песни и танци от Ямболско, Сливенско, Пазарджишко, Добруджанско, Пирински букет, от Родопския и Шопския край. Фолклорната разходка из различните региони на страната повдигна градусите и повиши настроението в залата на Дома на културата. Проф. Даниела Дженева благодари на публиката и пожела много здраве, щастие, светли празници и успешна 2020 година. Тези, които не успеха да се насладят на коледния концерт на ансамбъл „Тракия“ снощи, ще могат да се присъединят към актьорите в празничната Новогодишна нощ от 23.30 часа на Главната улица, пред сградата на общинската администрация в Пловдив./ автор: Екатерина Кючукова

Main Menu