Две актриси четат български хумористични класики утре вечер в „Капана“

06 Юли 2020 15:50

„Лято в Капана“ продължава поредицата от интересни събития с вход свободен, които се случват в сърцето на града. Мястото е улица „Абаджийска“, пред  бар СандъкЪ.

Точно там в квартала на творческите индустрии „Капана“ утре вечер -  7 юли, в 20 часа две млади, красиви, талантливи и забавни актриси (и приятелки) ще четат български хумористични класики.  Пловдивските актриси Джована Галиарди и Паулина Гегова ще представят селекция от едни от най-забавните класически творби на български автори, превърнали се в еталон за родната култура. Цялата вечер ще е посветена на българската литература, но поднесена ни с доза гордост и хумор.

Литературното четене ще е разделено на две части. Първата е посветена на великия сатирик Чудомир. Неговите разкази са апогей в хумористичния жанр. Похватите, с които умело борави, пресъздават българина от миналото по начин, който предизвиква както усмивка, така и присмех у читателя. Той показва битовия човек и ситуациите, в които попада, с всичките му привички, кусури, но и надежди. С единия крак стъпил в родното, с другия нагазил в илюзорната мечта за Запада.

Втората част от четенето ще наблегне на други легенди в българската литература, като Йордан Радичков, Елин Пелин и Станислав Стратиев. Те не по-зле обрисуват живота в България през различните политически, модни и социални течения. От темата за любовта на село до нощните преживявания по столичните улици. Всичко това и повече ще може да чуете утре!

Джована Галиарди е завършила Актьорско майсторство за драматичен театър в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ през 2014 година. Участвала е с епизодични роли в различни български сериали, снимала е реклами, била е водеща на събития, а понастоящем е част от трупата на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“.

Паулина Гегова е завършила в същия курс. Веднага след това влиза в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, където прекарва два сезона. Към днешна дата е писател и редактор, част от медийния живот на Пловдив, организатор на събития и актриса.

Организатор на „Лято в Капана“ е „Библиотека за идеи и събития“. Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 година.

Main Menu