На светлия празник 24-ти май в Пловдив бе открит бюст паметник на проф. Кирил Дженев

24 Май 2021 15:57

 

 

В Деня на Светите братя Кирил И Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, в Пловдив бе открит бюст паметник на проф. Кирил Дженев - творец, учен и педагог, емблематично име за българската хореография и национална култура, основоположник на сценичната фолклорна хореография у нас и създател на Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Проф. Дженев, който ни напусна през 2006 година е Почетен гражданин на Пловдив, носител на „Кристална лира“ на СБМТД за цялостно творчество, на „Специалната награда на София“ за цялостно творчество и изключителни постижения в културата и на редица Държавни ордени и отличия. Бюст паметникът е разположен в пространството пред сградата на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ на ул. Даме Груев № 1 А.

Идеята за реализацията на паметника, изграден изцяло с частни средства, организацията на поредица от концертни изяви и инициативи за събиране на средствата е на Иван Димитров - изпълнителен директор на „Интерконтинентална арт фондация - ХЕМ“. Целият професионален път на Иван Димитров е също свързан с българския фолклор – танцьор, основател и ръководител на танцови трупи в България и САЩ, продуцент на фолклорно предаване по БНТ, преподавател и жури в международни фолклорни фестивали, създател на Международния фолклорен фестивал в Пловдив и ярък възпитаник на проф. Кирил Дженев.

Изработката на монумента е поверена на скулптора Иван Тотев и представлява композиция от фигура с височина 210 см., изпълнена в бронз и два гранитни обема. Идеята на авторския колектив е да създаде траен образ на елегантен, енергичен, взискателен човек, неспокойна творческа личност, артист и визионер, в същото време деликатен и скромен, каквато е личността на проф. Кирил Дженев.

Сред официалните гости на откриването бяха председателят на Общински съвет Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Южен Костадин Язов, омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов, много пловдивски творци, художници, писатели, музиканти, университетски преподаватели и десетки танцьори от цялата страна, любители на българския фолклор, приятели и съмишленици.

Събитието започна със слово на проф. д-р Даниела Дженева – директор и главен художествен ръководител на Ансамбъл „Тракия“ и достоен продължител на делото на своя прочут баща - проф. Кирил Дженев. Слова на благодарност и признание отправиха също Иван Димитров и скулпторът Иван Тотев. Бяха изброени всички танцови състави, спомоществователи, дарители, съмишленици, всички съпричастни и замесени в реализацията на това благородно дело.

Main Menu