Богомил Грозев напусна "Старинен Пловдив"

11 Юни 2021 17:10

Директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев напуска поста. Факта той съобщи в личния си профил във Фейсбук.

Като аргумент за подаденото заявление той посочва, че прави крачката, за да изолира съмненията за влияние и намеса от негова страна около предстоящия конкурс за позицията. „Никога не съм бил политически ангжиран и не желая да бъда използван по политически подбуди. Заради това лично си входирах молбата за напускане“, заявява Грозев.

От публикацията му не става ясно дали ще участва в предстоящия конкурс за директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Процедурата ще бъде обявена, след като критериите за избор на изпълняващ длъжността, бъдат съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство.
Припомняме, че Грозев бе на поста около година и 4 месеца.

В поста Грозев уточнява, че в трудното време на изолация, заради ковид-пандемията, приходите на „Старинен Пловдив“ за 2020 г. са удвоени, като е привлечено външно финансиране в размер над 200 000 лв по два проекта, спечелени от Министерството на културата за цялостна консервация и реставрация на фасадата на Синята къща – къщата на Георги Павлити за реставрация и реконструкция на част от таваните на къща „Хиндлиян“.

Привлеченото външно финансиране за малко повече от година за консервация и реставрация на три къщи в Стария град е над 300 000 лв. Отворен бе и най-новият и един най-впечатляващите музеи в България , а и в Европа – Епископската базилика на Филипопол, посетена само за един месец от близо 10 000 туристи, съобщи радио Пловдив.