Започна първата по рода си в България общинска резидентна програма за артисти

13 Авг 2021 13:11

 

 

Цветан Кръстев е един от тримата художници, избрани от експертната група към Община Пловдив да вземе участие в пилотното издание на резидентната програма за артисти през тази година.

 

Цветан Кръстев работи в областта на пърформанса, ленд арта, видео арта, фотографията, инсталацията. Прави деликатни намеси и пърформанси в природна и градска среда. С особена наблюдателност, чувство за хумор и фина естетика, художникът успява да подчертае почти невидими детайли от реалността, която ни заобикаля, и да ги превърне във въздействащи послания. Неговите материали най-често са естествени, природни, намерени на морския бряг. Мимолетността на неговите намеси много често налага те да се документират с видео и фотография и да продължат да съществуват като самостоятелни произведения. Още от най-ранните си изяви Цветан Кръстев е различен, вглъбен в преосмислянето и трансформирането на природата и пейзажа в действие и в концепция.

 

Цветан Кръстев е роден през 1961 г. във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1981. От 1985 г. работи в областта на концептуалното изкуство. Един от основателите на клуб „Вар(т)на“ (Варна, 1996). Клубът е създаден от трима художници, живеещи и работещи във Варна - Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев и е една от първите и най-автентични групи, които работят в областта на концептуалното изкуство в България.

Цветан Кръстев е и един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ (Варна, 2014). Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина. Живее и работи във Варна. (Източник: https://openartfiles.bg)

Сега от Варна интересът на художника се пренася към Пловдив. В разгара на лятото, като първа част от резиденцията си, авторът проучва града и подготвя своя проект, посветен на богатото и многообразно културно наследство, което той може да предложи.

 

„Всички проекти от резидентната програма предстои да се реализират през септември. Целта на резиденцията е да се насочи интереса към познати, обичани от всички и не толкова познати обекти и паметници на културното наследство в Пловдив, като се ползват необичайни творчески подходи към тях“, разказа заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и допълни, че публиката в Пловдив ще има възможност да се запознае подробно с портфолиото и изявите на гостуващите артисти, както и с резултатите от техния престой в серия от индивидуални презентации и срещи, които предстоят като част от резидентната програма през септември.

 

Main Menu