Изложба в Цар Симеоновата градина разказва 50-годишната история на Телевизионния център в Пловдив

30 Авг 2021 18:42

 

На 2 септември от 11.00 часа в Цар Симеоновата градина ще бъде открита изложба, посветена на 50 годишнината от създаването на Телевизионния център в Пловдив. В експозицията са включени материали от архива на първата извънстолична телевизия, от Държавен архив – Пловдив и НБ „Иван Вазов“. Най-съществената част от подбора на снимковия материал обаче е предоставен от дългогодишните телевизионни оператори Петко Шойлеков, Тодор Даскалов, журналистите Пепа Славчева, Наско Начев, режисьора Варта Марукян.

Историята на телевизионния център е представена през знакови предавания, създавани в годините: първото българско икономическо ток шоу – „За един милиард“, емблематичното „Адрес 4000“ и др. Работни моменти от заснемането на телевизионни театри, музикални продукции, актуални предавания и новини, документалистика и дискусионни студиа - това е част от 50 годишната история на РТВЦ Пловдив, в която се оглеждат обществените събития и процеси.

За подготовката на експозицията изключително важно е съдействието и общата преценка за най-важните етапи от развитието на медията на няколко поколения телевизионери. Между тях са дългогодишните главни редактори в различни периоди – Иван Кайдъмов и Евгени Тодоров, Пепа Славчева, Веселина Божилова, Наско Начев, Нина Кольовска, Ангелина Маринова, Екатерина Костова, Мариана Китипова, проф. д-р Любомир Караджов, Виктор Янков и др.

Събитието е част поредицата инициативи, с които през настоящата година БНТ Пловдив отбелязва половин вековния си юбилей. Реализира се с изключителната подкрепа на Община Пловдив – отдел „Култура, археология и културно наследство“.

Изложбата ще бъде подредена в Цар Симеоновата градина, до фонтана на Деметра, където ще остане до 12 септември.

Main Menu