ФТА „Дилянка“ с 30-годишен юбилей на Античния театър /снимки +видео /

28 Юли 2022 14:08

 

 

Пловдивчани и всички любители на българския фолклор се насладиха на един специален концерт-спектакъл по повод честването на 30-годишния юбилей на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ Пловдив с главен художествен ръководител - Мария Кьосева.

На сцената на Античния театър те видяха спектакъла „Със стъпките на миналото към магията на бъдещето“.

„Този важен юбилей е повод да изкажа своята дълбока благодарност не само заради мисията ви да съхранявате и популяризирате българското фолклорно богатство, културата и самочувствието на българи, но и защото обичта и подхода, търпението и отношението към нашите пловдивски деца са достойна за уважение и възхищение! Продължавайте със същия ентусиазъм и упоритост да изпълнявате тази толкова важна задача!“, написа в поздравителния си адрес до Мария Кьосева, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

В ансамбъл „Дилянка“ в момента танцуват над 100 момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация. В репертоара на формацията са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина.

Вече 30 години, ансамбълът е сред най-активните участници в културния живот на Пловдив. Фолклорният състав „Дилянка“ многократно е бил лауреат на награди, купи, отличия, грамоти от наши и международни фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания и много други, от които по традиция „Дилянките“ и „дилянковците“ се завръщат с фестивални отличия.

Main Menu